Nākamajā gadā turpināsies Valmieras vēsturiskā centra attīstības projekts

Nākamajā gadā Valmierā turpināsies pilsētas vēsturiskā centra attīstības projekta aktivitātes. Projekta gaitā pieci amatnieki papildinās zināšanas koka ēku saglabāšanā un restaurācijā Oplandes apgabalā Norvēģijā.

Kā pastāstīja Valmieras pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Tarbuna, projekta ietvaros noslēdzies iepirkums par amatnieku apmācību Norvēģijā, kura rezultātā tiks slēgts līgums ar AS "Randsfjordmuseene" par desmit dienu amatnieku apmācības kursa Norvēģijā īstenošanu.

Apmācības kursā piedalīsies pieci amatnieki - divi speciālisti no Ērgļu arodvidusskolas un trīs amatnieki no SIA "Valmieras namsaimnieks".

Tāpat nākamā gada sākumā plānots sākt iepirkuma procedūru par profesionālās pilnveides programmas "Koka ēku konservācija un restaurācija" un par 1.līmeņa augstākās izglītības programmas "Koka ēku būvniecība un restaurācija" izstrādi. Profesionālās pilnveides programmas paredzēts ieviest Vidzemes Mūžizglītības centrā, savukārt 1.līmeņa augstākās izglītības programmu plānots ieviest Vidzemes augstskolā.

Iepriekš notikušajā diskusijā par Valmieras vecpilsētas konceptuālas attīstības programmas sagatavošanu aktīvi iesaistījās arī Vidzemes Augstskolas tūrisma novirziena studenti pasniedzēja Ilgvara Ābola vadībā, darba grupās sagatavojot prezentācijas par Valmieras vecpilsētas attīstību un konkrētiem tūrisma produktiem.

Studenti sniedza priekšlikumus par Gaujas ainavas izmantošanu, vides objektu izvietošanu vecpilsētā, norāžu sistēmu un interaktīvu spēļu ieviešanu, kā arī jauno tehnoloģiju izmantošanu pilsētas attīstībā.

Studenti ierosināja izveidot pārceltuvi pār Gauju, organizēt "Valmieriešu dienas" un orientēšanās spēli pa pilsētu, vasarā vecpilsētā vairāk organizēt brīvdabas izrādes, atjaunot Viduslaiku festivālu, kā arī domāt par dažādu koka skulptūriņu, mākslas objektu un piemiņas objektu izvietošanu vecpilsētā.

Jau ziņots, ka projekta "Vecpilsētas ainava pie Gaujas - Valmieras vēsturiskā centra revitalizācija" kopējais finansējums ir 694 918 lati, no kuriem 85% ir Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta finansējums, bet 15% - Valmieras pašvaldības līdzfinansējums.

Projekta galvenās aktivitātes ir Valmieras vecpilsētas reģenerācijas plāna izstrāde, divu muzeja apsaimniekoto ēku Pilskalna ielā 2 restaurācija, laivu piestātnes izbūve Gaujas krastā un viduslaiku garšaugu dārziņa izveidošana.

2007.gada 27.septembrī Valmieras pašvaldība noslēdza vienošanos par sadarbību Vidzemes tehnoloģiju koledžu programmu izveidošanā un īstenošanā. Vieni no sadarbības partneriem ir arī Vidzemes augstskola un Ērgļu arodvidusskola, kas vienlaikus ir partneri arī šajā projektā.

Latvijā

Akciju sabiedrības “Balticovo” un tās apakšuzņēmuma SIA “Bovo Gas” 1012 m2 plašajā, praktiski sterilajā angārā sāk ražot biogāzi – gadā 17 000 000 m3, un tuvajā laikā tiks uzstādītas iekārtas, lai gadā sašķidrinātu 7 000 000 m3 pārtikas klases oglekļa dioksīda. Taču tas vēl nav viss – gāzes ražošanas iekārtām un industriāliem trokšņiem pildītā telpa acumirklī spēj pārvērsties par krāšņu koncertzāli, kurā vienotā harmonijā savijas industriālais troksnis, gaismas mūzika, instrumentu un solista balss melodijas.

Svarīgākais