Valmieras novads pasludināts par brīvu no ģenētiski modificētiem organismiem

Valmieras novada domes sēdē nolēma pasludināt Valmieras novada teritoriju par brīvu no ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO).

Valmieras novada domē tika saņemta 17 zemnieku parakstīta vēstule par ĢMO brīvu teritoriju noteikšanu. Iedzīvotāji lūdza novada domi attīstības plānā paredzēt un apstiprināt novadu par brīvu teritoriju no ĢMO. Priekšlikumu un iebildumu iesniegšanas termiņš ir noteikts 30 dienas no paziņojuma publicēšanas dienas.

Šovasar Saeimā trešajā lasījumā tika pieņemti grozījumi Ģenētisko modificēto organismu aprites likumā, kas paredz tiesības pašvaldībām pieņemt lēmumu veidot savu teritoriju kā brīvu no ĢMO, nosakot ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizliegumu visā pašvaldības teritorijā vai daļā no tās. Par ĢMO aizlieguma noteikšanu, ievērojot likumā noteikto procedūru, pašvaldībai jāpieņem saistošie noteikumi un aizliegums jānosaka vismaz uz pieciem gadiem.

Par ĢMO sauc dzīvnieku, augu vai mikroorganismu, kurā ar gēnu inženierijas palīdzību tiek ievietots jauns, tostarp sveša organisma gēns. Šādā veidā tiek radīts organisms, kāds dabiskā vidē nav sastopams.

Publikācija par nodomu aizliegt audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus Valmieras novada teritorijā tiks publicēta Valmieras novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Valmieras Novada Vēstis" un novada domes interneta mājaslapā www.valmierasnovads.lv Publikācija tiks nosūtīta arī Zemkopības ministrijai un Vides ministrijai.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais