Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

Iedzīvotāji – Stopiņu novada prioritāte

Teritoriāli Stopiņu novads ir viens no mazākajiem, jo aizņem vien 54 kvadrātkilometrus lielu teritoriju, toties iedzīvotāju skaita ziņā – 9800 iedzīvotāju – pārspēj daudzus citus.

Novadā ir aktīva kultūras dzīve, iespējas nodarboties ar daudziem sporta veidiem un iegūt izglītību. "Mūsu galvenā vērtība ir cilvēki, tādēļ domei jāstrādā vienoti un cītīgi, lai pieņemtu labākos lēmumus, kuri varētu uzlabot iedzīvotāju ikdienu," intervijā Neatkarīgajai saka Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs.

– Pastāstiet, lūdzu, kādas ir šā gada aktualitātes domes darbā!

– Viens no aktuālākajiem jautājumiem ir jauna bērnudārza celtniecība. Katru gadu Stopiņu novadā jaundzimušo skaits sasniedz 100 bērnu, un diemžēl rindā uz bērnudārzu nākas gaidīt ilgu laiku, pirms bērns to sāk apmeklēt. To bērnu ģimenēm, kuri netiek bērnudārzā, sasniedzot noteikto vecumu, maksājam 50 latu lielu pabalstu, tāpat palīdzam segt izdevumus par privāto bērnudārzu pakalpojumiem 100 latu apmērā.

– Cik mācību iestāžu ir novadā?

– Mūsu novadā tagad būs piecas skolas un pirmsskolas izglītības iestāde. Pašvaldības pārziņā darbojas Ulbrokas vidusskola ar 500 audzēkņiem, Stopiņu pamatskola un Ulbrokas mūzikas un mākslas skola. Pašvaldības teritorijā atrodas arī Juglas sanatorijas internātpamatskola, kas līdz šim bija Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā, un Gaismas speciālā internātpamatskola, kuru mēs pārņēmām Rīgas rajona reorganizācijas rezultātā. Kursē četri autobusi, kas skolēnus no rīta nogādā līdz mācību iestādei un pēcpusdienā atved uz mājām.

– Kas kalpo par pamatu veiksmīgai novada attīstībai?

– Pats būtiskākais priekšnoteikums ir komunikācija ar iedzīvotājiem. Pašvaldībai ir jāuzklausa iedzīvotāji, lai zinātu viņu vēlmes, sasāpējušos jautājumus, priekšlikumus un varētu sekmīgi strādāt, lai šos jautājumus risinātu. Labs palīgs dialoga uzturēšanai ir domes informatīvais izdevums Tēvzemīte, kurā tiek publicēti pašvaldības pieņemtie lēmumi un citas aktualitātes, informāciju var iegūt arī interneta mājaslapā. Novadā aktīvi darbojas dažādas nevalstiskās organizācijas, piemēram, Pensionāru biedrība, Politiski represēto biedrība, Daudzbērnu ģimeņu biedrība, kuras mūs informē par aktualitātēm jautājumos, kas skar šīs sabiedrības grupas.

– Kāds ir paredzētais domes budžets? Vai tajā, salīdzinot ar 2009. gadu, ir izmaiņas līdzekļu sadalē un plānošanā?

– Budžetu vēl neesam apstiprinājuši, šobrīd notiek apspriešanas process. Līdz mēneša beigām to noteikti apstiprināsim. Tiek plānots, ka 2010. gada budžetā par 20 procentiem palielināsim summu, kas paredzēta sociālajiem pabalstiem. Ekonomiski nestabilajā laikā cilvēkiem ir jābūt divām lietām – sociālajām garantijām un drošībai.

– Kā Stopiņu novada domei veicas ar Eiropas Savienības struktūrfondu apguvi un projektu realizāciju?

– Šobrīd noris Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Ulbrokā realizācija, un drīzumā tiks izsludināts vēl viens konkurss projektam, kas arī saistīts ar ūdenssaimniecību, proti, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukcija Upesleju ciematā.

Ne mazāk svarīga joma ir izglītība, tādēļ plānots īstenot Juglas sanatorijas internātpamatskolas viena korpusa siltināšanu un renovāciju, tādējādi uzlabojot mācību un sadzīves apstākļus skolēniem ar speciālām vajadzībām. Projekta kopējās izmaksas ir ap 100 000 latu, no kuriem lielāko daļu sastāda Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, savukārt pašvaldības finansējums – 15 procentu no summas. Vēl viens realizējamais projekts ir Gaismas speciālās internātpamatskolas infrastruktūras un aprīkojuma uzlabošana.

– Kādai, pēc jūsu domām, vajadzētu būt Stopiņu novada attīstībai nākotnē?

– Pirmkārt, pašvaldībai jāveicina iedzīvotāju nodarbinātība, arī pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Otrkārt, atbalstīt vietējos uzņēmējus, piedāvājot aktīvi iesaistīties ERAF projektos.

Treškārt, Stopiņu novadā noris aktīva kultūras dzīve, bet ļoti trūkst mūsdienīga kultūras centra, kurā zem viena jumta varētu darboties pašdarbības kolektīvi, saimniekotu mākslas un mūzikas skola, notiktu koncerti, būtu apskatāmas izstādes un cilvēki šajā vietā kvalitatīvi un interesanti pavadītu savu brīvo laiku. Cerēsim, ka nāks ekonomiski vieglāki laiki un varēsim šo projektu realizēt!