Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Reģionos \ Sigulda

Ideālajā līdzsvara punktā

© Ojārs Lūsis

Tuvojoties tam, ko mēs dēvējam par zelta lapu laiku, aizvien vairāk cilvēku dosies uz Siguldu – dažiem tā ir jau tradīcija, dažiem – jauns piedzīvojums. Un, kā jau allaž, pilsēta ir gatava viesmīlīgi sagaidīt un uzņemt katru viesi.

 Šajā gadā Siguldā īstenoti vairāki svarīgi projekti – izveidoti bezmaksas autobusu maršruti novada iedzīvotājiem, rekonstruēta dzelzceļa stacija, uzstādīts leģendārā Laimas pulksteņa jaunākais brālis.

Viss iepriekš minētais liecina, ka ir izdevies atrast balansu starp tūrisma jomas attīstīšanu un iedzīvotāju interesēm. «Tūrisms ir viena no mūsu prioritātēm, lai mēs varētu dzīvot tādā kvalitātē, kā dzīvojam. Bet tikpat svarīgas ir arī tās lietas, ko dodam mūsu iedzīvotājiem un biznesam,» intervijā Neatkarīgajai saka Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

– Cik veiksmīgi iedzīvotāju ikdienā iekļāvies jaunais autobusu maršruts?

– Kopš šā gada septembra Siguldas novada pašvaldība un akciju sabiedrība CATA vienojusies par bezmaksas autobusa maršruta izveidi Siguldā, kas galvenokārt pārvadās bērnus, skolēnus, viņu vecākus, daudzbērnu ģimenes, maznodrošinātos, bezdarbniekus un vecāka gadagājuma iedzīvotājus. Kopš 3. septembra bezmaksas transports kursē astoņas reizes dienā, un iedzīvotāju atsaucība ir ļoti liela – brauc ne tikai skolēni un viņu vecāki, bet arī vecāka gadagājuma iedzīvotāji un pagastos mītošie ļaudis. Tāpat novada iedzīvotāji ar ID kartēm bez maksas var braukt vēl deviņos autobusu maršrutos.

– Kādi vēl nozīmīgi darbi šogad pabeigti?

– Šajā gadā atklājām rekonstruētās Siguldas pilsdrupas jeb Livonijas ordeņa pili. Veiksmīgi piesaistot Eiropas struktūrfondu līdzekļus, šim nozīmīgajam objektam izdevās piešķirt jaunu kvalitāti, jo pēc rekonstrukcijas tūristi var uzkāpt pilsdrupu Dienvidu un Ziemeļu torņos, kas līdz šim nebija pieejami, pastaigāties pa mūra sienām un izbaudīt vēl citus interesantus iespaidus.

Noslēgusies Siguldas dzelzceļa stacijas ēkas rekonstrukcija un teritorijas labiekārtošanas pirmā kārta, un vēl līdz šā gada nogalei turpināsies otrā kārta, kuras ietvaros tiks izbūvēti piebraucamie ceļi un stāvlaukumi, lai nodrošinātu autoostas funkcijas. Vēlamies radīt koncertētu transporta mezglu – vienā ēkā gan vilciena biļešu kases, gan autobusu kases. Pēc dzelzceļa stacijas rekonstrukcijas un stacijas laukuma labiekārtošanas rekonstrukcijas darbi turpināsies uz dzelzceļa perona, kur VAS Latvijas dzelzceļš plāno īstenot Latvijā pirmo pilotprojektu – peronu pārbūvi, kas tiks pielāgota jaunajiem vilcieniem. Arī šos darbus plānot pabeigt līdz šā gada beigām.

Stacijas jaunā veidola neatņemama sastāvdaļa ir arī Laimas pulkstenis. Mēs pierādījām, ka nevis varā un naudā slēpjas īstā laime, bet gan mīlestībā un cieņā, un tā arī ieguvām šo unikālo objektu – ar stāstiem par mīlestību. Visi, kas līdz šim pulksteni redzējuši, atzīst – tas ir skaists un lieliski iederas pilsētas ainavā.

Līdztekus fundamentālām un skaistām lietām esam risinājuši arī dažādas ikdienišķas problēmas. Jau gada sākumā teicu, ka savedīsim kārtībā vecās un ne tik labās lietas. Demontējām vairākus vidi degradējošus objektus – nojaucām vecās garāžas pie Siguldas kultūras nama, pamestu dzīvojamo māju pie koncertzāles Baltais flīģelis, kā arī divus mūra skursteņus un koka palīgēku Laurenčos. Nojauktās mājas vietā pie koncertzāles vēl šogad taps jauns stāvlaukums.

– Arī gājēju un velobraucēju celiņi ir nozīmīgs ieguvums ne vien iedzīvotājiem, bet arī pilsētas viesiem...

– Šajā gadā ekspluatācijā nodevām vairāk kā 10 kilometrus labiekārtotu veloceliņu virzienā uz Kaķīškalnu, Televīzijas torni un Līvkalniem, darbi turpinās Blaumaņa ielas posmā. Priecē, ka Siguldā ir pieaudzis riteņbraucēju skaits, turklāt celiņus izmanto ne tikai velosipēdisti, bet arī skrituļslidotāji un skrējēji. Esam iecerējuši veloceliņu tīklu attīstīt, lai nākotnē tas savienotu visus svarīgākos objektus novadā. Viena no šā brīža prioritātēm ir arī ļoti nepieciešamā gājēju trotuāra izveide Pulkveža Brieža ielā 1,6 kilometrus garā posmā no Lauktehnikas līdz tirdzniecības centram Šokolāde.

– Kā vērtējama demogrāfiskā situācija Siguldas novadā?

– Jāteic, ka Siguldā ir Latvijai neraksturīga demogrāfiskā situācija. Jaunākie dati liecina, ka septembra sākumā novadā piedzimuši 154 bērni, bet viņsaulē aizgājuši 96 iedzīvotāji, kas nozīmē, ka dzimstība pārsniedz mirstību.

– Ar ko šī pozitīvā tendence skaidrojama?

– Manuprāt, tas ir dažādu labvēlīgu apstākļu kopums. Pirmkārt, tā ir dzīvesvietas kvalitāte, kas primāri ietver visu, kas vajadzīgs bērniem – vietas bērnudārzā, kvalitatīvu izglītību un daudzveidīgu ārpusklašu nodarbību piedāvājumu.

Nozīmīgu lomu spēlē Rīgas tuvums, kur daudziem siguldiešiem ir darba vietas, unikālā Siguldas vide un brīvā laika pavadīšanas iespējas. Katru gadu Siguldā notiek vairāk nekā 300 kultūras un tikpat daudz sporta pasākumu. Mūsu kultūras dzīves vaļi ir koncertzāle Baltais flīģelis, kas uz Siguldu atved augstas raudzes māksliniekus, Opermūzikas svētki, kurus šogad apmeklēja vairāk nekā 11 tūkstoši mūzikas cienītāju. Savukārt pašmāju kamaniņu sporta līdzjutējus, kā arī daudzus skatītājus pie televizora ekrāniem pulcēs Pasaules kausa posms kamaniņu sportā, kas norisināsies sezonas sākumā – 15. un 16. decembrī.

Mazsvarīgs nav arī fakts, ka bijām vieni no pirmajām pašvaldībām, kuras jaundzimušo ģimenēm izmaksāja pabalstu 200 latu apmērā un arī šobrīd turpinām to darīt. Tādā veidā mēs iedzīvotājiem darām zināmu – mums ir svarīgi, lai jūs šeit dzīvotu un lai šeit būtu ģimenes.

– Runājot par izglītību – arī šajā jomā iecerēti vairāki nozīmīgi projekti.

– Pēdējo pāris gadu laika pašvaldība radījusi ap 200 jaunām vietām bērnudārzos. Tās kā visas esošās vietas ir piepildītas, mēs runājam par vēl viena bērnudārza būvniecību, ko varētu īstenot, piesaistot Eiropas finansējumu. Tehniskais projekts jau ir gatavs, un pozitīva risinājuma gadījumā būvniecība varētu norisināties nākamgad.

Visā Latvijā un arī Siguldas novadā samazinās vidusskolēnu skaits, tāpēc esam iecerējuši pārmaiņas Laurenču skolā, kur tiek nodrošinātas vakara izglītības programmas. No 2013. gada 1. septembra tās tiks īstenotas Siguldas pilsētas vidusskolā, bet līdzšinējās novada vidusskolas telpās plānojam atvērt kvalitatīvu, jau nedaudz savādāku alternatīvo sākumskolu.

Kopumā vide Laurenčos solās veidoties patiesi unikāla, jo esam parakstījuši līgumu par aktīvās atpūtas un sporta centra izveidi. Nākamā gada septembrī būs izbūvēta Austrumeiropā vienīgā distanču slēpošanas trase 1,6 kilometru garumā, kas aprīkota ar īpašām augsnes saldēšanas iekārtām. Kamēr citi steigs ievākt pēdējo sēņu ražu, Siguldā, nospiežot vienu pogu, jau varēs atklāt slēpošanas sezonu vēl pirms dabīgā sniega uzsnigšanas un turpināt to iespējami ilgāk.