Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Reģionos \ Sigulda

Trīs vaļi – rehabilitācija, dzemdniecība, ķirurģija

© F64

Kopš pagājušā gada Rīgas rajona slimnīca ir Siguldas pašvaldības īpašums un mērķtiecīgi pilnveido Siguldai raksturīgos veselības aprūpes pakalpojumus. Daļa no tiem tiek sniegti par maksu, bet slimnīca veic arī stacionāro veselības aprūpi, plānveida ķirurģiskās un ginekoloģiskās operācijas dienas stacionārā, ambulatoro diagnostiku un speciālistu konsultācijas valsts apmaksātā programmā.

Slimnīcā visu diennakti darbojas valsts apmaksāts traumpunkts, kas nodrošina ķirurģiska profila speciālista, anesteziologa un rentgena kabineta pakalpojumus.

Atveseļošanās – grūts un ilgstošs process

Viens no Siguldas slimnīcas stūrakmeņiem ir bagātīgi aprīkota rehabilitācijas nodaļa ar deviņiem fizioterapeitiem, diviem rehabitologiem, ergoterapeitu, audiologopēdu, diviem fizikālās terapijas un diviem ūdens dziedniecības speciālistiem. Pieejamas dažādas ūdens procedūras un baseini pieaugušajiem un zīdaiņiem, kur izmanto bezhlora tehnoloģiju. Slimnīcas valdes loceklis Valdis Siļķe atzīmē, ka Siguldā tiek lietotas arī tādas rehabilitācijas metodes, kādas ir retums ne tikai mūsu valstī. Klientu rīcībā ir četras fizioterapijas zāles, trīs masāžas kabineti, ergoterapija, slinga (elastīgo saišu) terapija, trakcija, vingrošana baseinā, divi dažādi Latvijā pirmie zemūdens trenažieri, zemūdens masāža, ārstnieciskās vannas un dažādas ārstnieciskās dušas, tiek lietota vispārēja un lokāla dūņu terapija. No šā gada daļa rehabilitācijas ambulatoro pakalpojumu ir arī valsts apmaksāti. Pacientiem, kuri ārstējas Siguldas slimnīcā, pieejamas paaugstināta komforta palātas, tiek piedāvāta maksas rehabilitācijas pakete, sastāvoša no divām nodarbībām un vienas procedūras par desmit latiem dienā. Pateicoties šai iespējai, tur veiksmīgi ārstējas pacienti ar insulta sekām, daudzi tiek atvesti guloši pat tūlīt pēc insulta vienības, bet izrakstoties jau spēj staigāt ar palīgierīcēm.

Dzemdības – gaidītas un bez satraukuma

Siguldas slimnīcas dzemdību nodaļas labā slava jau ir ar daudzu gadu stāžu – šo vietu bērniņa laišanai pasaulē izvēlas jaunās māmiņas no visas Latvijas. Valsts dzemdību nodaļas uzturēšanai Siguldas slimnīcā naudu nav piešķīrusi, tāpēc dzemdības šeit ir maksas pakalpojums. Cena gan salīdzinoši ir ļoti zema – sākot no 200 latiem. Tik daudz nereti jaunajiem vecākiem nākas samaksāt arī slimnīcās, kur dzemdību pieņemšanu apmaksā valsts – parasti atklājas, ka pavisam elementāras lietas nav iekļautas valsts apmaksātajā programmā, un jaunajiem vecākiem nākas piemaksāt. Siguldā viss ir skaidrs jau no paša sākuma un nekādu pārsteigumu nebūs.

Jaunajām māmiņām ir ļoti nepieciešams draudzīgs un gudrs padomdevējs – tieši tādas ir Siguldas vecmātes. Savukārt ārsta klātbūtne dzemdībās rada drošības izjūtu un garantiju, ka nepieciešamības gadījumā tas palīdzēs gan māmiņai, gan mazulim.

Kopā ar mazuli ērtās un jauki iekārtotās istabiņās vecāki pavada savas atvases pirmās dienas šajā pasaulē.

Arī topošajām un jaunajām māmiņām tiek piedāvāti rehabilitācijas nodaļas un māmiņu skolas pakalpojumi, sākot jau ar sagatavošanos dzemdībām. Savukārt pēcdzemdību periodā ar rehabilitācijas speciālistu palīdzību fizisko formu atgūt ir vieglāk, arī mazuļiem tiek piedāvāti speciāli vingrojumi kopā ar māmiņu un speciālās peldes, lai bērniņš augtu vesels un spēcīgs.

Plānveida ķirurģija – eksporta prece

Siguldas slimnīcas vadība ir atradusi iespēju, kā mūsu valstī noturēt labus ārstus, tostarp ķirurgus. Pacienti no citām valstīm tiek vesti uz Latviju, nevis ārsti brauc strādāt uz ārzemēm. Veiksmīga sadarbība izveidota ar Norvēģiju, pašlaik pamatā smagas aptaukošanās ķirurģiskajā ārstēšanā. Tas ir maksas pakalpojums. Valdis Siļķe norāda, ka šādiem pakalpojumiem ir visaugstākā pievienotā vērtība, tāpēc medicīnas tūrisms ir jāattīsta arī citos virzienos. Tuvākajā laikā plānots uzsākt arī ortopēdiskās operācijas ārvalstu pacientiem, vienlaikus organizējot labu rehabilitāciju vietējo speciālistu vadībā. Protams, šādas operācijas var veikt, tikai izmantojot vismodernāko tehnoloģiju, tāpēc slimnīca šogad iegādājusies harmonisko skalpeli, kas darbojas ar augstas frekvences ultraskaņu, un jaunāko videolaparoskopijas iekārtu, kas lieti noder arī vietējo pacientu mazinvazīvai ķirurģiskai ārstēšanai.

Rehab. nodaļas administrators: 67976922 un 26067440. Dzemdību nodaļa 67973697 Ķirurģijas nodaļa 67972249.