Ja saista asākas izjūtas

© F64

Rudens ir visaktīvākais tūrisma periods Siguldā. Daudzi nolemj šeit izbaudīt mierīgu pastaigu, baudot zeltīto rudeni, bet tie, kam sirdij tīkamāka ir aktīvāka laika pavadīšana un vēlme gūt adrenalīna devu, var apmeklēt Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi.

Pieredzējuša braucēja pavadībā, traucoties tūristu bobā – vučko, ziemas bobā vai vasaras mēnešos – riteņbobā, ikvienam interesentam ir iespēja izbaudīt trases līkločus. "Apmeklētājus vizinām no sieviešu starta, un boba ātrums ziemā var sasniegt ap 100 kilometriem stundā, vasarā – ap 80 kilometriem stundā. Brauciena laikā cilvēks var iejusties kāda zināma sportista ādā un gūt līdzīgas izjūtas, tiesa gan – daudz maigākā un saudzīgākā formā. Pirms brauciena informējam, ka tā laikā slodze mugurai būs diezgan liela, tāpēc nerekomendējam šo izklaides iespēju izmantot topošajām māmiņām un cilvēkiem, kas sirgst ar nopietnām muguras problēmām. Negribam eksperimentēt ar apmeklētāju veselību, bet sniegt atmiņā paliekošas, pozitīvas emocijas," uzsver Siguldas bobsleja un kamaniņu trases direktors Dainis Dukurs.

Savukārt mierīgāku izjūtu cienītājiem interesants var šķist trases skatu tornis. Tur skatienam atklājas ne tikai Gaujas senlejas, bet arī pilsētas un trases panorāma. "Augstumu nevar salīdzināt ar Alpiem, taču skats pavasarī un rudenī no torņa paveras fantastisks. Vienaldzīgs nevar palikt," akcentē D. Dukurs. Viesiem tiek piedāvāta arī visas trases apskate.

Viņš stāsta, ka interese par trases piedāvātajām izklaides iespējām apmeklētājiem esot liela. Šo trasi ir iecienījuši arī profesionāli sportisti – gan pašmāju, gan citu valstu pārstāvji. Kā ziņo LETA, Siguldas bobsleja un kamaniņu trase ir viena no 17 pasaules trasēm, kuru sportisti kvalitātes ziņā ievieto augstajā trešajā vietā. "Šāds novērtējums ir liels pagodinājums. Trase nav jauna, tā savu darbību aizsāka 1986. gadā, un mums vēl ir kur augt un pilnveidoties. Uzskatu, ka treniņprocesu, sacensības, pateicoties darbiniekiem, kam nodarbošanās ir sirdsdarbs, mākam noorganizēt augstā līmenī, tāpat arī jaunās mākslīgā ledus starta estakādes atklāšana ir galvenie iemesli, kāpēc mūsu trase ir tik augstu novērtēta sportistu acīs," teic D. Dukurs. Viņš gan uzsver, ka nevar ieslīgt pašapmierinātībā par paveikto, bet ir jādomā jauni veidi, kā palielināt sporta būves noslodzi, piesaistot vēl vairāk ārvalstu komandu, kas vēlētos Siguldā trenēties. "Tas sniegtu vēl lielāku artavu kopējā Siguldas budžetā, jo jaunu viesu ierašanās nozīmē arī papildu ienākumus, piemēram, sabiedriskās ēdināšanas nodrošinātājiem, viesnīcām," skaidro trases direktors. Ir plānots uzstādīt labākas elektronikas un laika uzņemšanas iekārtas, veikt trases apskaņošanas sistēmas rekonstrukciju un uzbūvēt vieglatlētikas manēžu, lai sportisti iesildīšanos varētu veikt slēgtā telpā, ja laukā ir slikti laikapstākļi.

Oktobra vidū trasē paredzēts uzliet ledu. Uz treniņnometnēm pieteikušies Latvijas sportisti, kā arī komandas no Krievijas, Ukrainas, Vācijas, Austrijas, Itālijas, Polijas, Norvēģijas.

Kopējais Siguldas bobsleja un kamaniņu trases garums ir 1200 metru, neskaitot bremzēšanas ceļu, un tā sastāv no 16 virāžām. D. Dukurs to raksturo kā sarežģītu, bet vienlaikus ļoti interesantu. Trasei ir četras starta vietas (skeletona, kamaniņu, sieviešu un junioru). "Savukārt jaunās būves – starta estakādes – garums ir ap 90 metriem. Celtne ir ļoti funkcionāla. Tajā var apgūt starta iemaņas. Manuprāt, Latvijas sasniegumi Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs apliecināja, ka jaunā būve sevi morāli ir atpelnījusi," uzskata D. Dukurs.

Runājot par tuvākajā laikā gaidāmajām sacensībām, trases direktors akcentē divas – decembra sākumā notiks Pasaules kauss junioriem kamaniņsportā, bet februārī – pieaugušajiem. "Pasaules līmeņa sacensības Siguldā notiek ik gadu, un tas ir vēl viens būtisks dzinulis celt trases līmeni arvien augstāk. Cerams, ka Latvijā ekonomikas zemākais punkts ir sasniegts un mēs pamazām, bet tomēr atsperamies uz augšu un valsts atradīs iespēju investēt savā sporta bāzē, kas savu lietderību ir pierādījusi ar daudziem jo daudziem sasniegumiem pasaules mērogā.

Svarīgākais