Kurā Latvijas slimnīcā stāv tukšas Covid pacientiem paredzētās gultas?

© Kaspars Krafts / F64

Laikā, kad lielākajās slimnīcās trūkst vietu, savu artavu pacientu ārstēšanā ir gatavs sniegt arī zemāka līmeņa aprūpes iestādes. Saldus Medicīnas centrā lielākā daļa gultu ir brīvas, un tur ir gatavi uzņemt Covid-19 slimniekus, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Saldus Medicīnas centrā līdz 15. novembrim pārtraukta dienas stacionāra darbība, atceltas ambulatorās operācijas. Centrā visu diennakti dežurē ārsts un medmāsas. Trešdien, 3. novembrī, no 35 nodaļas gultām aizpildītas vien dažas. 14 gultasvietas aprīkotas ar skābekļa intensīvu padevi. Pacientu vidū vairāki, kuriem nepieciešama aprūpe pēc slimošanas ar Covid-19.

"Esam gatavi pie vissmagākās situācijas pārkārtot mūsu nodaļu, uzņemot Covid-19 pacientus. Varbūt vienīgi ne visintensīvākajā aprūpē, nē, bet ar ārstēšanu vieglākā situācijā.

Esam gatavi darīt, tikai situācija tāda, ka mēs neesam vajadzīgi," stāstīja Saldus Veselības centra valdes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) skaidroja, ka, mobilizējot ārstniecības iestāžu resursus, ir izveidots ārstniecības iestāžu tīkls. Reģionā vadošā ir Liepājas slimnīca, kurai pakļautas zemāka līmeņa ārstniecības iestādes, kuru noslodze ir atkarīga no tā, vai ir pacienti, kas atbilst iespējām nodrošināt pakalpojumu.

"Liepājas reģionālā slimnīca šādas iespējas nesaskata, ka Saldū ir iespēja uzņemt akūtu Covid-19 pacientu plūsmu. Viens no argumentiem ir arī tas, ka Saldus Medicīnas centram ir tikai 14 gultas, kurām spēj nodrošināt skābekļa padevi," teica NVD Stacionāro pakalpojumu nodaļas vadītāja Laura Kronberga.