Medus pilsētā nelāgi ož

Par medus pilienu Kurzemē sauktajā Saldū cilvēki ar smalkāku ožu ir nelaimīgi – uzņēmums Reneta izplata viņiem netīkamas smakas.

Lietuviešiem piederošā kompānija ir vienīgā Latvijā, kas nodarbojas ar kritušo dzīvnieku utilizēšanu. Rūpnīca beigto lopiņu un gaļas atkritumu sadedzināšanai uzbūvēta 2008. gadā. Pērn, kad proporcionāli Renetas biznesa apjomiem pieauga arī smirdoņa, iedzīvotāji rakstīja protestu petīcijas pašvaldībai, vides institūcijām, pašam uzņēmumam. Kaut ko arī panāca, proti, tagad uzņēmums Latvijā ir pārprofilējis savu darbību un ražo zivju miltus un taukus. Degušu līķu smārdu nomainījusi zivju smaka.

Saldeniece Māra Bimšteina, vietējā mežzine, dzīvo aptuveni divus kilometrus no Renetas. Turpat esot arī lauki, uz kuriem tiek lieta cūku virca no Unguru fermas. Un smaku kokteilis iznākot pabaigs. "Vakar atkal briesmīgi smirdēja. Pa nakti aizmirsu logu aiztaisīt. Es tikai brīnos, kāpēc rūpnīcai nevarēja ierādīt vietu nostāk no apdzīvotām vietām. Visa pilsēta, viss Druvas ciemats tagad ir pakļauts šīm smakām." Taču saldeniece arī atzīst, ka tagad vilciens ir aizgājis. To pašu saka arī Valsts vides dienests. Ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Laura Rozenberga atzīst: "Smakas tur patiešām ir, taču mēs negribam tāpēc slēgt viņu biznesu. Ik pa brīdim mēģinām piespiest lietot labākas tehnoloģijas, papildu gaisa filtrus." Renetas rūpnīca atrodas arī pašvaldības pastāvīgu rūpju lokā, un Saldus vicemērs Aidis Herings secina: "Vieglāk būtu bijis neatļaut to celt nekā tagad slēgt. Viņi tagad apņēmušies tikai zivis pārstrādāt, bet problēmas ir un būs tāpat." Vicemērs pieļauj, ka sasāpējušais jautājums būtu vēlreiz skatāms domē, taču pagaidām konkrēta plāna, kā rīkoties, nav.

Tikmēr pats uzņēmums apgalvo, ka dara maksimāli visu, lai ierobežotu smaku izplatību. Konteineru mazgāšanai tiek lietots vairāk ūdens, kondensāta ūdeņi tiek vesti uz attīrīšanas iekārtām. Valsts vides dienests šobrīd lemj par uzņēmumam izsniegtās A kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumu paplašināšanu. Renetas vadītājs Mindaugs Virškus skaidro: "Tas kvalitatīvi uzlabos ražošanas procesu." Iepriekš, kad dzīvnieku atkritumi dedzināti uz vietas, problēmu un arī sūdzību bijis daudz vairāk. Tagad atkritumus transportē projām uz Lietuvu. Vienīgi tad, ja tur konkrētajā brīdī nepietiek pārstrādes jaudu, konteineri ar dzīvnieku līķiem tiek pieturēti ilgāk.

Renetas vadītājs Mindaugs Virškus, komentējot pārmetumus par smakošanu, saka: "Tāda ir šī darbības joma, kurā darbojamies." Viņš gan uzskata, ka kaimiņi ir pārlieku jūtelīgi. Turklāt pārstrādes rūpnīca Latvijā tika celta, sekojot Eiropas Savienības prasībām, – ar gaļas biznesu drīkst nodarboties, ja noslēgts līgums par kritušo lopu utilizāciju. Pašlaik te top zivju milti, taču, ja Latvijā tiks noteikta karantīna, piemēram, kādas dzīvnieku slimības dēļ, kritušos lopus uz Lietuvu nedrīkstēs vest, un tie atkal tiks dedzināti Saldū. Pašreizējā smaku buķetē atgriezīsies pūstošas dedzinātas gaļas smārds.

Svarīgākais