Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Reģionos \ Rēzekne

Izstrādā siltuma tarifa samazināšanas projektu

Izstrādes procesā ir siltumapgādes jaunā tarifa projekta izstrāde, ko tuvākajā laikā pašvaldības uzņēmums a/s Rēzeknes siltumtīkli iesniegs izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Katlumāju rekonstrukcija ir pabeigta

2009. gadā tika uzsākta a/s Rēzeknes siltumtīkli katlumājas rekonstrukcija, kas bija pirmā no ilgtermiņa plāna, – dažu gadu laikā rekonstruēt visu Rēzeknes pilsētas siltuma ražošanas sistēmu, tādējādi samazinot gāzes patēriņu, uzlabojot siltuma ražošanas efektivitāti un samazinot izmaksas.

Pašvaldības uzņēmumu Rēzeknes siltumtīkli un Rēzeknes enerģija valdes loceklis Aldis Mežals informē: «Rēzeknes pilsētā siltuma ražošanu veic pašvaldības a/s Rēzeknes siltumtīkli, bet siltuma pārvadi no katlumājas līdz patērētājam nodrošina pašvaldības SIA Rēzeknes enerģija. Pēdējo gadu laikā katlumāju rekonstrukcijā kopumā ir ieguldīti 3 820 000 latu. No tiem 528 000 latu ir ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums, kas tika piešķirts Ziemeļu rajona katlumājas rekonstrukcijai. Pārējos līdzekļus investējusi a/s Rēzeknes siltumtīkli.»

Vipingas rajona katlumāja ir mazākā no trim Rēzeknes siltuma ražošanas stacijām – rekonstrukcijas laikā tajā uzstādītas trīs siltuma ražošanas iekārtas – katra ar jaudu 1,3 MW. Šīs katlumājas rekonstrukcijā investēti 267 000 latu.

Savukārt Ziemeļu rajona katlumājā uzstādītas divas jaunas ražošanas iekārtas, kuru kopējā jauda ir 25,2 MW. Kopumā katlumājas rekonstrukcija ir izmaksājusi 1,64 miljonus latu.

Tikai šā gada augustā ir pabeigta Centra rajona katlumājas rekonstrukcija, kas ir lielākais no trim Rēzeknes pilsētas siltuma ražošanas kompleksiem. Tajā uzstādīti trīs jauni katli – katrs ar jaudu 16,4 MW. Kopējās izmaksas ir 1,91 miljons latu.

Aldis Mežals uzsver: «Tuvākajā laikā ekspluatācijā tiks nodota arī koģenerācijas stacija ar jaudu 4 MW. Pārdodot elektrību kopējā Latvenergo tīklā, mēs iegūstam līdzekļus, kas dod iespēju samazināt siltuma ražošanas izmaksas.»

Siltums būs lētāks

Patlaban Rēzekne ir pilsēta ar vienu no augstākajiem siltuma tarifiem valstī, bet pēc tam, kad Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija būs apstiprinājusi jauno siltumenerģijas ražošanas tarifu, tas varētu būt stipri zemāks. Uzņēmumu valdes loceklis akcentē: «Pats svarīgākais mūsu darbā ir sniegto pakalpojumu drošums un kvalitāte – jaunās iekārtas darbojas automātiskajā režīmā, un visu siltuma ražošanas procesu varam kontrolēt un vadīt no datora mūsu centrālajā katlumājā. Mēs no savas puses esam izdarījuši visu iespējamo, lai mūsu pilsētas iedzīvotājiem piegādātu siltumu par zemu cenu. Taču arī tad, ja siltuma tarifs būs zemāks, iedzīvotājiem pašiem ir jādomā, kā samazināt savus maksājumus. Darbībā esošās ES atbalsta programmas paredz 50% līdzfinansējumu daudzdzīvokļu māju renovācijai – tajā skaitā fasāžu, pagrabu, bēniņu siltināšanai, kā arī logu un durvju nomaiņai. Taču arī paši saviem spēkiem iedzīvotāji var daudz paveikt, lai saglabātu siltumu mājokļos, nevis ļautu tam izplūst gaisā. Jo mazāki būs siltuma zudumi, jo mazāki būs iedzīvotāju rēķini par saņemto siltumenerģiju. Lai arī kopējā iedzīvotāju parāda summa par saņemto siltumenerģiju ir iespaidīga, mēs pret saviem klientiem izturamies ļoti toleranti un piedāvājam noslēgt vienošanos par parāda apmaksu. Taču tas nenozīmē, ka pieļausim ļaunprātīgu nemaksāšanu – ja cilvēki par pakalpojumu ļaunprātīgi nemaksās, mēs būsim spiesti piedzīt parādus tiesas ceļā. Atzīmēšu, ka sadarbībā ar parādu piedzīšanas kompānijām šādu praksi jau esam uzsākuši. Taču esmu pārliecināts, ka lielākā daļa rēzekniešu ir godprātīgi un norēķināsies par saņemto pakalpojumu, kuru mēs tuvākajā laikā piedāvāsim par zemāku maksu. Novēlu visiem pilsētniekiem šo ziemu daudz vieglāku un patīkamāku!»