Ne visi Ogres novadā applūdušo māju iedzīvotāji atgriezušies savos īpašumos

Ne visi Ogres novada iedzīvotāji, kuru īpašumi un ēkas cieta, Ogres upei izejot no krastiem gada sākumā, ir atgriezušies savos īpašumos, aģentūrai LETA pastāstīja Ogres novada domes priekšsēdētāju Edvīns Bartkevičs.

Ogresgala pagasta Dārziņos, kur iepriekš ēkas bija applūdušas tā, ka no tām tika evakuēti cilvēki, situācija pašlaik ir normalizējusies un pastāvīga operatīvo dienestu uzraudzība vairs nav nepieciešama.

Ūdens līmenis ir samazinājies, bet ledus ir atplūdis atpakaļ upes grīvā. Kā pastāstīja Ogres novada mērs, ledus stāv pirms vairākiem tiltiem un pašreizējos laika apstākļos tas sasalst. Pavasarī tas varētu radīt atkal jaunas problēmas.

Ne visi evakuēto māju iedzīvotāji ir atgriezušies savos mājokļos, jo māju pamati ir izmirkuši, apkures sistēmas bojātas. Daļa iedzīvotāju savu iedzīvi no mājām ir izvākuši un mitinās turpat apkārtnē pie radiem vai kaimiņiem.

Pagājušajā nedēļā mērs tikās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP). Tikšanās laikā pārrunāta iespēja Ogres upei tuvāk esošo māju iedzīvotājiem kompensēt zaudējumus un ierādīt citu dzīvojamo platību. Šajā nedēļā pašvaldība sākusi gatavot informāciju par tām mājām, kuras atrodas tuvāk upei un kurās pastāvīgi mitinās cilvēki.

Ja ministrijas speciālisti atradīs iespējas veikt izmaiņas likumdošanā, varēs domāt par iespēju iedzīvotājiem kompensēt pārcelšanās radītos zaudējumus.

LETA jau ziņoja, ka 2.janvārī no rīta Ogres novada Ogresgala pagasta Dārziņos sāka strauji celties ūdenslīmenis Ogres upē, tāpēc glābēji evakuēja vairākus vietējos iedzīvotājus.

Pirmie signāli par iespējamiem plūdiem Ogres upē tika saņemti jau 29.decembrī. Ogres HES atvēra papildu aizvarus, lai ūdens līmeni upē normalizētu. Trīs dienas situācija bija normas robežās, tomēr 2.janvārī pēc plkst.7 ūdens līmenis upē strauji cēlās un ap plkst.8 jau bija applūdušas trīs Ogresgala pagasta Dārziņu mājas. Kopumā Dārziņos applūdušas vairāk nekā 60 mājas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais