LM: Ogres novada pašvaldībā ierobežotas iedzīvotāju tiesības saņemt atsevišķus sociālos pabalstus

Ogres novada pašvaldībā konstatēti pārkāpumi saistībā ar pabalstu piešķiršanu, jo pašvaldība ierobežojot iedzīvotāju tiesības saņemt sociālos pabalstus, kas nepieciešami cilvēku pamatvajadzību nodrošināšanai, konstatējusi Labklājības ministrija (LM).

Kā skaidro LM, pašvaldības nedrīkst noteikt dažādus ierobežojumus attiecībā uz cilvēka tiesībām saņemt pabalstu garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa nodrošināšanai, dzīvokļa pabalstu un vienreizēju materiālo palīdzību.

Šī iemesla dēļ ministrija ir nosūtījusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) vēstuli ar lūgumu apturēt Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu punktu, kuros konstatēti pārkāpumi, darbību. Tāpat, ņemot vērā situāciju Ogrē, LM aicina RAPLM pievērst uzmanību visu pašvaldību saistošo noteikumu normām attiecībā uz tiesību noteikšanu uz sociālās palīdzības pabalstiem, lai nodrošinātu personas (ģimenes) pamatvajadzības.

Jau ziņots, ka vēstulē pašvaldībām labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzsvēris, ka pašvaldība savos saistošajos noteikumos var noteikt labvēlīgākus nosacījumus ģimenes (personas) atzīšanai par trūcīgu, tostarp par trūcīgu var atzīt arī ģimeni ar parādsaistībām. Tāpat naudā izmaksātais sociālās palīdzības pabalsts uzskatāms par sociālās palīdzības pabalstu, uz kuru nevar vērst piedziņu.

Ministrs uzsver, ka kopš 2009.gada 1.decembra pašvaldības, izvērtējot ģimenes ienākumus, no pamatbudžeta ir tiesīgas izmaksāt pabalstus tikai ģimenes pamatvajadzībām, piemēram, ēdienam, apģērbam, mājoklim, veselības aprūpei, obligātajai izglītībai. Turklāt pašvaldībām ir pienākums nodrošināt, lai cilvēks, kurš pašvaldības sociālajā dienestā iesniedzis iesniegumu un aizpildījis iztikas līdzekļu deklarāciju, sociālo palīdzību saņemtu savlaicīgi un pilnā apmērā.

Vienlaikus labklājības ministrs norāda, ka vairākās pašvaldībās noteiktie ierobežojumi sociālās palīdzības saņemšanai, piemēram, aizliegums slēgt dzīvokļa īres līgumu, ienākumu pielīdzināšana kādai noteiktai summai, ir prettiesiski un tos nevar noteikt attiecībā uz cilvēka tiesībām saņemt pabalstu GMI līmeņa nodrošināšanai, dzīvokļa pabalstu un vienreizēju materiālo palīdzību. Šādiem ierobežojumiem jābūt noteiktiem likumā vai vismaz Ministru kabineta noteikumos.

Svarīgākais