Būtiski pazemina siltumenerģijas tarifus Liepājā

© skanpix

Apstiprinot SIA "LIEPĀJAS ENERĢIJA" koģenerācijas stacijā saražotās siltumenerģijas tarifus, kā arī siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, regulators noteica ievērojami lielāku samazinājumu, kā sākotnēji bija plānojis komersants. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmums paredz, ka gala tarifs pie pašreizējās gāzes cenas samazināsies par 13%.

Regulators ar lēmumu apstiprinājis SIA "LIEPĀJAS ENERĢIJA" koģenerācijas stacijā Kaiju ielā 33 saražotās siltumenerģijas tarifus un siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus - tie noteikti tabulu veidā bez pievienotās vērtības nodokļa pie dabasgāzes diferencētajiem tirdzniecības gala tarifiem atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas.

Koģenerācijas stacijas tarifu projekta izvērtēšanas gaitā regulators komersantam vairākkārt pieprasīja sniegt papildu informāciju, kā arī atbilstoši tai veikt precizējumus tarifu projektā. Tādējādi salīdzinājumā ar komersanta sākotnēji iesniegto projektu regulators panācis, ka tarifs pie pašreizējās gāzes cenas 230 Ls/tūkst.m3 ir samazināts par 4,14 Ls/MWh jeb14%. Koģenerācijas stacijā Kaiju ielā 33 saražotās enerģijas izmaksas ietilpst siltumenerģijas ražošanas tarifos, kas veido daļu no siltumapgādes gala tarifiem.

Arī siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu izskatīšanā regulators, vairākkārt pieprasot veikt precizējumus, panācis sākotnēji komersanta plānoto tarifu samazinājumu. Salīdzinājumā ar pašreiz spēkā esošo tarifu noteikts būtisks pazeminājums. Ja sākotnēji komersants iesniegtajā projektā pie pašreizējās gāzes cenas 230 Ls/tūkst.m3 plānoja gala tarifa samazinājumu par 6,5%, tad regulatora apstiprinātais tarifs nosaka samazinājumu par 13%.

Pie pašreizējās gāzes cenas 230 Ls/tūkst.m3 apstiprinātais siltumenerģijas gala tarifs ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti ir 46,06 Ls/MWh, un tas ietver siltumenerģijas ražošanas tarifu 29,02 Ls/MWh, pārvades un sadales tarifu 15,46 Ls/MWh, kā arī tirdzniecības tarifu 0,97 Ls/MWh.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais