Jūrā sācies brētliņu un reņģu zvejas laiks

Zvejnieki strādā sviedriem vaigā un ceļ brangus lomus. Diemžēl to pārdošana viņiem sagādā lielas raizes, jo cenas tirgū ir noslīdējušas ļoti zemas un nesedz ražošanas izdevumus, raksta laikraksts "Kurzemes vārds".

Lai guvums tomēr nebūtu jāatdod projām par pusvelti, ciešot zaudējumus, talkā tiek aicināta kooperācija. Zivju produktu ražošanas grupa no saviem dalībniekiem, kuru pulkā ir arī akciju sabiedrība "Kursa", daļu no lomiem iepērk saldēšanai par intervences cenām.

Akciju sabiedrības "Kursa" valdes priekšsēdētājs un Zivju produktu ražotāju grupas vadītājs Igors Markuševskis pastāstīja, ka piesaistīti līdzekļi, ko piešķir Eiropas Savienības Intervences pasākumu fonds. Tas paredzēts, lai stabilizētu zivju cenas tirgū, un zvejniekiem paver iespēju ekonomiski ļoti grūtajos laikos tomēr izdzīvot un turpināt strādāt, jo lomi patiešām iepriecinoši un būtu skumji, ja tie nenestu cilvēkiem, kas zvejo, nekādus ienākumus. Aizvadītajā nedēļā kāda kuģa rūmēs bijušas pat 28 tonnas zivju. Tomēr tik lielus daudzumus vienā reisā ņemt neesot ieteicams, jo tas varot negatīvi iespaidot produkcijas kvalitāti. Tāpēc zvejnieki apmierinoties, ja uz borta ir 18 līdz 20 tonnu zivju.

No kuģu rūmēm reņģes un brētliņas nonāk akciju sabiedrības "Kursa" ražotnē, kur tās vispirms ar īpašu iekārtu sašķiro. Pēc tam daļu sasaldē, bet daļu nogādā Jūrmalciemā, kur darbojas kūpinātava. I. Markuševskis teica, ka arī liepājniekiem ir dota iespēja iegādāties svaigas zivis tieši no jūras. To par zemākām cenām nekā tirgū var izdarīt veikalā, kas atrodas blakus akciju sabiedrības caurlaidei.

Saldētās reņģes un brētliņas uzkrāj "Kursas" noliktavā, no kurienes tās ar auto refrižeratoriem eksportē uz Rietumukrainu un Baltkrieviju. "Pieprasījums ir liels, un mēs cenšamies to apmierināt. Pašlaik strādājam arī Krievijas virzienā, jo uzskatām, ka, tikai iesaistoties ārējā tirgū, šajā laikā iespējams izķepuroties," teica valdes priekšsēdētājs.

Svarīgākais