Liepājā veikalā "Grams" narkotikas tomēr neesot atrastas

Policija veikalā "Grams" nav konstatējusi ar narkotisko vielu neatļautu apriti saistītus pārkāpumus. Par to informē Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse, vēsta laikraksts "Kurzemes vārds".

Oktobrī, veicot pārbaudi veikalā "Grams", kas atradās Liepājas centrā, policija un Valsts ieņēmumu dienests atklāja, ka vairākām precēm trūkst izcelsmi apliecinošu dokumentu. Šīs vielas tika nosūtītas ekspertīzei, un uzsākta administratīvā lietvedība. Decembrī tā tika izbeigta, jo izrādījās, ka nekādu administratīvo pārkāpumu nav – aizliegtas narkotiskās vielas maisījumos netika atrastas.

Valsts ieņēmumu dienests par savas pārbaudes rezultātiem "Kurzemes Vārdu" neinformēs, jo to varot darīt tikai ar uzņēmuma īpašnieka atļauju. Tādu saņemt, protams, nav iespējams.

"Grams" bija individuālā komersanta "Beriks" veikals. Īpašnieka Dmitrija Tula veikali darbojās ne tikai Liepājā, bet arī Rīgā un Daugavpilī. Novembrī "Grama" mājaslapā internetā tika ziņots, ka preces pieejamas par likvidācijas cenām – ar 50 procentu atlaidi. Tagad tā durvis ir slēgtas. "Kurzemes Vārds" novērojis, ka slēgtas ir arī legālo narkotiku tirdzniecības vietas ar nosaukumu "Cuba", kas atradās Ezerkrastā un "Laumas" rajonā.

Tas notika pēc tam, kad Ministru kabinets apstiprināja Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par Latvijā kontrolējamām narkotiskajām vielām un prekursoriem. Saraksts tika papildināts ar jauniem sintētiskajiem kanabinoīdiem un augiem, kam piemīt psihoaktīvas īpašības. Tos satur daudzi reibinošie augu maisījumi, ko bija iecienījuši jaunieši un dēvēja par legālajām narkotikām, bet tirgotāji pārdeva kā vīraku. Izmaiņas normatīvajos aktos stājās spēkā decembrī.

Jau rakstīts, ka rudenī jaunieši, smēķējot aromātiskos augu maisījumus, lai apreibinātos, saindējās un nonāca slimnīcā. Pēc tam, kad Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija pievērsa uzmanību tā saukto legālo narkotiku izplatībai, Veselības ministrija izstrādāja grozījumus dažādos normatīvajos aktos, ierobežojot šo vielu izplatību.

Svarīgākais