Orķestropēds un muzikanti kokos

Labākā nedēļas nogale šovasar ir klāt! Kuldīgas pilsētas svētki, ko pamatoti dēvē par dzīrēm četru dienu un nakšu garumā, šķiet, kļuvuši par populārāko vasaras pasākumu Latvijā. Arī šogad no 18. līdz 21. jūlijam pilsēta gatavojas uzņemt ap 20 tūkstošiem viesu un svētku dalībnieku, lai kopā atzīmētu Kuldīgas 770. jubileju.

Uz jautājumu, kāda ir Kuldīga, atbilde var sanākt visai gara. Stāsts par to jāsāk no viduslaikiem, kuru dvesma te saglabājusies līdz mūsdienām, jāturpina ar hercogu Jēkabu un viņa darbiem Kuldīgā, neparasto dabas valdzinājumu un ievērības cienīgo arhitektūru. Kuldīga ir pilsēta ar īpašu dvēseli, ko veido pilsētnieku gara možums, atvērtība jaunajam, pietāte pret seno, cieņa pret tradīcijām un drosme jaunu apvāršņu sasniegšanā. Kuldīgas kultūras centra izpilddirektors Andris Grīnvalds saka: «Mēs te dzīvojam kā lielā ģimenē – cits citu zinām, kopā strādājam un uz viena viļņa dzīvojam. Pilsētas svētkus rīkojam pašu priekam, bet labprāt aicinām arī viesus, jo dalīts prieks dubultojoties.»

Četru dienu programma ir dažādu pasākumu pilna kā jautrākiem un azartiskākiem, tā nopietnākiem un tradīcijas cienošiem cilvēkiem. Viens no Dzīru jaunumiem – senioru dārza svētki, kuros vieta būs gan dejām un mūzikai, gan gudriem padomiem no mediķiem un veselīga dzīvesveida speciālistiem.

Kas ir orķestropēds? Latvijā pirmā mūzikas veloplatforma uz riteņiem, kuru uz priekšu min paši muzikanti. Lustīgākai braukšanai, tas aprīkots ar bāriņu, grozāmu monēttveri un citiem verķiem. Kāpēc muzikantiem jāsēž kokos, īsti nav zināms, bet Beļģu grupai Boomfanfare tā patīk labāk. Koks jau ir noskatīts. Kaut kur blakus, drusciņ zemāk, rosīsies un spēlēs arī Roberts Gobziņš ar Resnajiem putniem.

Svētku tirgus, kur goda vietā ir amatniecība, šogad būs lielāks nekā iepriekš. Īpašs solās būt viduslaiku tirgus Goldingenas zelta laiki, ar svešzemju amatnieku, pavāru, viduslaiku mūzikas grupu, ceļojošā cirka un citu interesantu viesu piedalīšanos.

Svētku dižpasākums – koncertuzvedums Tā dzīro Kuldīgā ar Raimondu Paulu, viņa ceremonijorķestri Miers un bērziņš un16 iemīļotiem solistiem un aktieriem. Kaulēšanās, jārēšanās, mīlēšanās, pārpratumi un pārsteigumi vienaldzīgu neatstās nevienu!

Īpaši koncerti paredzēti Kuldīgas senajos dievnamos. Viens no tiem – multimediju uzvedums Pilsētas dvēsele – tapis sadarbībā ar Igo mūzikas menedžmenta kompāniju. Pils dārza brīvdabas kinoteātris pusnakts seansos piedāvās filmas, kuras uzņemtas Kuldīgā vai saistītas ar to.

Vaicāts, vai viesiem būs, kur palikt, Andris Grīnvalds teic: «Par vietu viesnīcā jādomā jau pavasarī, bet Kuldīgas tuvumā kaut ko atrast var, kaut vai skaistu teltsvietu. Cik nu dzīrēs tā miega vajag?! Jālustējas tā, lai visu gadu būtu ko atcerēties. Brīdinām, ka Dzīres Kuldīgā var radīt pozitīvu atkarību!» Ja ar jums tas jau noticis, ik gadu jūlija trešajā nedēļā gaidām ciemos! Dzīru programma lasāma pilsētas mājaslapā www.kuldiga.lv.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais