Sporta dzīvē iesaistīs arī mazos bērnus

Kuldīgā atrodas pagaidām vienīgā starptautiskiem standartiem atbilstoša vieglatlētikas manēža, kas dod iespējas pilnvērtīgi trenēties uz augstiem sporta sasniegumiem orientētiem pašmāju un citu valstu sportistiem, kā arī organizēt augsta līmeņa starptautiskās sacensības ar Eiropas labāko vieglatlētu piedalīšanos.

2013. gada 19. janvārī, atzīmējot Kuldīgas Vieglatlētikas manēžas pastāvēšanas piekto gadskārtu, Kuldīgā jau trešo reizi norisināsies starptautiskās vieglatlētikas sacensības Kuldīgas Katrīnas kauss.

Izmantojot iespēju piesaistīt augsta ranga sportistus, Kuldīgas Katrīnas kausa izcīņu iedibināja 2011. gadā. Ar katru gadu šīs sacensības kļūst arvien populārākas – šā gada ziemā notikušajā kausa izcīņā piedalījās Latvijas vadošie sportisti, tostarp izcilā Ineta Radeviča, gan arī labākie vieglatlēti no Itālijas, Ukrainas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas. «Man ir patiess gandarījums, ka mūsu manēžā ir startējuši sportisti, kuri savas valstis pārstāvēs arī Londonas olimpiskajās spēlēs. No latviešiem tā ir Ineta Radeviča un olimpisko normatīvu sasniegusī tāllēcēja Lauma Grīva, kā arī Itālijas un Lietuvas labākie sportisti. Arī viens no labākajiem Latvijas pludmales volejbolistiem – kuldīdznieks Jānis Šmēdiņš – startēs Londonā.»

Starptautiskajā kalendārā iekļautās sacensības Kuldīgā ir likumsakarīgs turpinājums aktīvai visu līmeņu sporta dzīves organizēšanai un kvalitatīvu sporta bāžu pieejamībai. Lai esošās bāzes pilnvērtīgi tiktu izmantotas arī vasarā, kad vietējā sporta dzīve ir klusāka, tiek plānota pastiprināta ārvalstu un Latvija spēcīgāko sportistu piesaiste treniņnometņu organizēšanai Kuldīgā.

Jauniešu sports – pamats

profesionāļiem

Kuldīgas novada sporta skola piedāvā trenēties deviņos sporta veidos, starp kuriem ir arī vieglatlētika, kas uzskatāma par vienu no senākajām Kuldīgas sportiskajām tradīcijām. Jau vairāk nekā 40 gadu Kuldīgā norisinās starptautiska mēroga vieglatlētikas sacensības Kuldīgas kauss, bet, kopš uzbūvēta jaunā manēža, tā popularitāte un dalībnieku skaits arvien pieaug. šogad Kuldīga uzņēma Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas un Itālijas jauniešus divās vecuma grupās.

Pēc Itālijas sportistu dalības Kuldīgas Katrīnas kausa izcīņā uz Kuldīgas kausu ieradās arī Itālijas jaunie vieglatlēti. Sadarbība starp Itālijas un Kuldīgas sporta organizācijām kļūst arvien ciešāka, un patlaban tiek gatavots ES atbalstāms projekts par apmaiņas programmu abu valstu jaunajiem vieglatlētiem.

Vaicāts par mērķiem, kas attiecas uz bērnu un jauniešu sportu, Kuldīgas novada sporta skolas direktors Agris Kimbors (attēlā) uzsver: «Jaunajā sporta attīstības programmā esam iekļāvuši uzdevumu sporta dzīvē vairāk iesaistīt arī pirmsskolas vecuma bērnus. Patlaban viņiem fiziskās nodarbības notiek bērnudārzos, sportam nepiemērotās šaurās telpās, kurās nevar rasties nopietns priekšstats par sportu. Vismaz reizi nedēļā aicināsim bērnudārzu audzēkņus kārtīgi izskrieties pa lielo zāli, iepazīties ar sporta infrastruktūru un veicināt viņu izpratni par veselīgu dzīvesveidu un profesionālo sportu. Sekojot šai iecerei, pavasarī organizēsim veselības un sporta dienu visu pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem.»

Kā viens no uzdevumiem attīstības programmā iekļauts konkurss par sportiskāko novada klasi. Konkursa noteikumi pašreiz ir izstrādes stadijā.

Skrien un trenējas visi

Kuldīgā ir piecas sporta bāzes – Vieglatlētikas manēža; sporta komplekss Kalna ielā ar sporta zāli, baseinu, galda tenisa bāzi, dambretes un šaha klubiem, novusa bāzi, riteņbraukšanas boksiem un darbnīcu, kā arī dienesta viesnīcu.

Savukārt Virkas ielas sporta namā koncentrējas komandu sporta spēļu notikumi, kā arī ir piemērotas telpas pasākumiem un naktsmītnes. Sporta halle Piltenes ielā atvēlēta tradicionālajam un smilšu volejbolam. Kuldīdzniekiem pieejams arī A. Grundmaņa stadions. A. Kimbors informē: «Sporta bāzes var izmantot ikviens kuldīdznieks, kam nav sveša aktīva atpūta un fiziskās nodarbības. Arī maksa par to izmantošanu ir ļoti zema, piemēram, manēžā par skriešanas treniņu jāmaksā viens lats, bet trenažieru zāli var izmantot par 2,50 latiem. Regulārajiem apmeklētājiem tiek piedāvātas atlaides.» Kuldīga ir sportiska pilsēta ar lielu pieredzi dažādu sporta pasākumu organizēšanā, tostarp skriešanas pusmaratonu, kas šā gada 4. augustā notiks jau septīto reizi. «Mums ir ļoti liela pieredze pusmaratonu organizēšanā, un šā gada pasākums ir viens no Latvija skrien posmiem. Kuldīga prot rīkot maratonus, un mēs negrasāmies atteikties no sāncensības – mēs esam un būsim labākie!» teic direktors.

Latvijā

Līdz 2028.gada 31.decembrim svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Svarīgākais