Kuldīgā atklās atjaunoto sinagogas ēku

Kuldīgas Lielās sinagogas kompleksa atjaunošanas projekts norisinās kā plānots, un ēkas atklāšana paredzēta jau augusta beigās, tā norāda projektu speciāliste Gita Rubežniece.

Pašlaik beigusies projekta pirmā kārta, kas ir galvenās ēkas lielie būvdarbi. "Atlikušas tikai nianses – interjers un mazliet fasāde," norādīja Rubežniece.

Darba plānojumu nedaudz izmainījušas jumta siju konstrukcijas, kuras iepriekš nebija plānots eksponēt. Taču tās izrādījušās interesents 18.gadsimta inženiertehnisks risinājums griestu stiprināšanai, tāpēc izlemts tās padarīt apskatei pieejamas, paskaidroja projekta arhitekte Zane Stiebriņa.

Tāpat arhitekte minēja, ka izaicinājums esot bijis apvienot senās ēkas īpatnības ar mūsdienu bibliotēkas vajadzībām. Tomēr darbi tādēļ netiek iekavēti un bažām par projekta neiekļaušanos paredzētajā laikā nav pamata, teica Rubežniece.

Plānots, ka būvniecības darbi varētu beigties 31.jūlijā, bet projekta īstenošanas beigu termiņš ir augusta beigas, kad pilnībā tiks pabeigta ēkas renovācija. Pašlaik vēl nav skaidrs, kad ēku atklās, bet, iespējams, tas notiks Kuldīgas pilsētas svētku laikā, sacīja Rubežniece.

Jau ziņots, ka projekta otrā kārta, kuras laikā rekonstruē lūgšanu namu, tiks pabeigta augustā. Lūgšanu namā atradīsies izstāžu, konferenču un dažādu pasākumu zāles. Kuldīgas domes iecere ir bijušo Kuldīgas sinagogas ēku kompleksu pārbūvēt par mūsdienīgu, plašai sabiedrībai pieejamu kultūras un informācija vietu – Kuldīgas novada Galveno bibliotēku.

Kuldīgas Lielās sinagogas komplekss sastāv no trim ēkām: sinagogas, kas celta 1875.gadā cara Aleksandra II valdīšanas laikā, tai blakus esošā lūgšanu nama un ebreju kapličas.

Dome vēlas bibliotēkas veidolā respektēt trīs kultūrslāņu mijiedarbību: saglabāt vēsturisko celtnes garu, nenoliedzot padomju pienesumu un pievienojot mūsdienu saturu ēkai.

Svarīgākais