Rindas iebraukšanai Jūrmalā nepazudīs

Tikko aizritējušie Jomas ielas svētki kārtējo reizi izraisīja lielu sašutumu autobraucēju vidū. Lai iebrauktu Jūrmalā nācās stāvēt kilometriem garā rindā, līdzīgi kā tas notiek katru vasaru, pirmajās karstajās brīvdienās. Tikmēr, Jūrmalas Dome autobraucēju pieplūdumu pamato ar lielo sezonālo tūristu skaitu un papildus darbības, kas atvieglotu iebraukšanu pilsētā, neplāno veikt.

Lielās rindas galvenokārt izveidojušās Jomas ielas svētku dēļ, kad pilsētā ieradās gan ārzemju tūristi, gan viesi no visas Latvijas, portālu nra.lv informē Dagnija Būmane, Jūrmalas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste. Protams, visvairāk tūristi Jūrmalu apmeklē vasarā, tādējādi katru gadu veidojas rindas pie pilsētas robežas. „Pilsētas caurlaides spējas ir ierobežotas un tas Jomas ielas svētku laikā radīja zināmas neērtības tiem, kuri pilsētā vēlējās iebraukt ar savu automašīnu,” skaidro D.Būmane.

Rindas sākušās jau pie „Inbox” ledus halles Piņķos un stiepušās aptuveni trīs kilometru garumā. Arī Jūrmalas ceļu policija situāciju skaidro ar lielo tūristu pieplūdumu, kā arī ar to, ka „beidzot sākusies vasara”. Turklāt paiet laiks, kamēr visi autobraucēji iegādājas iebraukšanas caurlaidi, savukārt tie, kuri šādu caurlaidi jau ir iegādājušies, pilsētā var iebraukt pa atsevišķu malējo joslu. Vienīgā papildus darbība, kas tiek veikta, lai atvieglotu iebraukšanu pilsētā ir palīgi, kuri tiek norīkoti vasaras mēnešos un jau laikus izsniedz iebraukšanas talonus.

Kā zināms, iebraukšana Jūrmalas teritorijā šoferīšiem maksā vienu latu. Nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu Jūrmalā mērķis ir nodrošināt tīru vidi un kultūrvēsturisko mantojumu. Jūrmalas pilsētas domes 2010.gada 2.decembra saistošie noteikumi Nr.68 „Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā” nosaka to, ka iekasētie līdzekļi tiek uzskaitīti pilsētas pamatbudžetā un izlietoti tranzīta satiksmes ierobežošanai, tūrisma attīstībai, vides aizsardzībai, sabiedrības veselības, kārtības un drošības nodrošināšanai. Iekasētajai summai nav konkrēti mērķi, tā aiziet pilsētas budžetā un tiek izmantota, piemēram, lai katru gadu sakoptu pludmali un kāpu zonu un citas tūristu iecienītās vietas.

2011.gadā ieņēmumi par transportlīdzekļu iebraukšanu Jūrmalā sasniedza vairāk kā vienu miljonu latu, jeb 3,7% no kopējiem ieņēmumiem pērnā gada budžetā. Ņemot vērā, ka par iebraukšanu pilsētā jamaksā viens lats, iebraucēji savus auto var novietot bez maksas. Piemēram centrālajā Jūrmalas daļā Dzintari – Majori ir iespēja bez maksas novietot 789 automašīnas, šim nolūkam izbūvētās autostāvvietās, kā arī ielu malās.

Svarīgākais