Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Reģionos \ Jūrmala

Jauno vilni ķengā pirms tā sākuma

Līdz nedēļas nogalei Jūrmala nokļūs daudzu miljonu televīzijas skatītāju uzmanības centrā. Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad tas būtiski papildinās vietējo uzņēmēju makus, savukārt kritizētājiem, Raimonda Paula vārdiem raksturojot, nekas neatliks, kā kārtējo reizi ķengāties par šo pasākumu.

Šogad pirmā savu nepatiku pret Jauno vilni paudusi kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

«Jaunais vilnis gan pats par sevi, gan rosīšanās ap to simbolizē postpadomju telpu, no kuras mēs gribam aiziet uz visiem laikiem. Viena viduvēja festivāla izcelšana, tam ierādot īpašu vietu Jūrmalas pilsētvidē, ir neizprotama un nepieņemama,» pārliecināta ir ministre. Viņa uzskata, ka Jūrmalā nav nepieciešams veidot kādu īpašu vietu, lai izceltu šo pasākumu. «Jo mazāk būs šādu Slavas aleju, jo mazāk tās dos kādam veltas cerības, ka būtu iespējama atgriešanās pagātnē, kur zvaigznes un slavināšana bija svarīgāka par kvalitāti un saturu.»

Jāpiebilst, ka aizvadītajos gados Dzintaru koncertzālē kā viesi konkursa ietvaros uzstājušies ne tikai krievu estrādes guru, bet arī pasaules mēroga slavenības Stīvijs Vonders, Enrike Iglesiass, Patrīcija Kāsa, In-Grid, Toto Kutunjo, Sāra Konore, Džo Kokers, Montserrata Kabaljē, Roxette un citi, kurus nosaukt par pagātnes pārstāvjiem būtu grūti.

Šonedēļ Jūrmalā viesosies Balkānu mūziķis Gorans Bregovičs, krievu baritons Dmitrijs Hvorostovskis, Dienvidkorejas soprāne Sumi Jo, trīs prestižo Grammy balvu ieguvējs Seal. Atšķirībā no citiem gadiem jubilejas pasākumā iekļauti divu komponistu radošie vakari – 30. jūlijs atvēlēts maestro Raimondam Paulam, kurš gada sākumā atzīmēja 75. jubileju, savukārt dienu pirms tam būs Aleksandram Zacepinam veltīts vakars, jo viņam šogad palika 85.

Jūrmalas dome plānojusi izveidot divas īpašas vietas mūziķiem. Tā viena būs Slavas aleja, kur par godu radošajam darbam un nozīmīgam ieguldījumam Dzintaru koncertzāles un Jūrmalas pilsētas atpazīstamībā un attīstībā tiktu godinātas izcilas personības (tā atradīsies Turaidas ielas galā pie izejas uz jūru). Savukārt otra vieta būs Jaunā viļņa laukums, kas veltīts konkursa uzvarētājiem un zvaigznēm.

To, cik tieši no šā pasākuma iegūst valsts un pašvaldības budžets, nemaz neskaitot uzņēmēju kases, pagaidām neviens nav rēķinājis, taču ir daži būtiski skaitļi. Rīgas lidostas preses sekretāre Sarmīte Bunka-Brilijonka Neatkarīgajai pastāstīja, ka no Jaunā viļņa organizatoriem ir saņemts pieteikums par 180 pasažieru, kas lido ar regulārajiem reisiem, apkalpošanu VIP terminālī. Lieki piebilst, ka parasti viena pasažiera apkalpošana VIP telpās maksā no 65 līdz 100 latiem vienā virzienā.

Savukārt privāto lidmašīnu apkalpošanas uzņēmums FBO Riga, kas gada laikā apkalpo vidēji 2000 gaisa kuģu, tieši šīs nedēļas laikā sagaida desmito daļu no kopējā skaita. «Plānojam, ka Rīgā ieradīsies apmēram 200 privāto lidmašīnu vai pat vairāk, jo ir izrādīta īpaša interese par Jaunā viļņa desmito jubilejas konkursu,» atklāj uzņēmuma pārdošanas un m mārketinga menedžere Irina Turgute. Visnoslogotākās privāto lidmašīnu apkalpošanas dienas būs šodien un ceturtdien, kā arī pirmdien, 1. augustā, kad vērienīgais pasākums būs noslēdzies un viesi lidos prom.

Pirmajā konkursa gadā – 2002. – uz tiesībām nokļūt Dzintaros bija pieteikušies apmēram 3000 pretendentu, šogad to skaits sasniedzis 17 000. Latvija šajā konkursā ir uzvarējusi divreiz. 2004. gadā tā bija grupa Cosmos, bet 2005. gadā veiksme uzsmaidīja Intaram Busulim. Zīmīgi, ka šogad bukmeikeri latviešu izpildītājas LienesCandy izredzes uzvarēt konkursā vērtē ar četru procentu varbūtību, paredzot, ka kopvērtējumā viņa varētu ieņemt ne augstāk kā desmito vietu no 16 iespējamajām.

Par favorītiem šogad bukmeikeri uzskata dalībniekus no ASV (Jayden Felder), Ukrainas (The Kolya Serga) un Lietuvas solistu Donny Montell.