Jūrmalā jau otro gadu dzimstība apsteidz mirstību

Jūrmalas pilsētā 2009.gadā piedzimuši par vairāk nekā 100 cilvēkiem vairāk nekā šajā gadā aizgājuši no dzīves. Jau otro gadu dabiskā pieauguma rādītājs Jūrmalā ir ar plus zīmi.

Jūrmalas pilsētas domes Dzimtsarakstu nodaļā 2009.gadā reģistrēti 882 jaundzimušie, kas ir par 11 bērniņiem vairāk nekā 2008.gadā.

Savukārt miršanas apliecības nācies izrakstīt 771 cilvēkam, kas ir par 11 mazāk nekā 2008. gadā.

Tādējādi oficiālie reģistrācijas dati liecina, ka Jūrmalā pērn piedzimuši par 111 cilvēkiem vairāk nekā nomiruši. Tas, ka dzimstība Jūrmalā pārsniedz mirstību jau otro gadu pēc kārtas liecina, ka iedzīvotāju skaita dabiskā pieauguma tendence kūrortpilsētā kļūst stabila.

Jūrmalā atšķirībā no vairuma Latvijas pašvaldību gandrīz visos Latvijas neatkarības gados ir bijis pozitīvs migrācijas saldo un iedzīvotāju skaits visu laiku ir audzis, pateicoties tam, ka uz šejieni pārceļas dzīvot cilvēki no citām vietām. Nu jau otro gadu iedzīvotāju skaits pieaug ne tikai migrācijas, bet arī dzimstības dēļ.

Tādējādi statistikā atspoguļojas atdeve Jūrmalas pilsētas pašvaldības gādībai par saviem iedzīvotājiem, jo ļaudis neizvēlētos dzīvot Jūrmalā un neplānotu ģimenes pieaugumu, ja viņi nejustu pašvaldības atbalstu un gādību. Ne velti Jūrmalā ir plaša sociālā atbalsta programma un laikā, kad pat Rīgas pašvaldība ir samazinājusi finansējumu sociālajai palīdzībai, Jūrmalā sociālais budžets ir palielināts, lai varētu paplašināt atbalstu jūrmalniekiem un turpināt izmaksāt pašvaldības pabalstus. Līdztekus pāris valsts nodrošinātajiem pabalstiem Jūrmalas pilsētas dome ir paredzējusi gandrīz divus desmitus dažādu pašvaldības pabalstu pilsētniekiem, kam nepieciešama palīdzība visdaudzveidīgāko krīzes situāciju gadījumos.

Iedziļinoties Dzimtsarakstu nodaļas statistikā, redzams, ka starp jaundzimušajiem zēnu un meiteņu skaits ir ļoti līdzīgs, 2009. gadā puisīšu piedzimis tikai par četriem vairāk nekā meitenīšu.

Pirmo bērniņu ir sagaidījušas 460 ģimenes, otro - 301, trešo - 76, ceturto - 15, bet piekto - četras ģimenes.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais