Jūrmalas pilsētas dome negrib atdot savu ātro palīdzību

Jūrmalas pilsētas dome 17.decembra sēdē nolēma nepiekrist pašvaldības SIA "Jūrmalas ātrā palīdzība" nodošanai Veselības ministrijas pārraudzībā esošajai tiešās pārvaldes iestādei "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests".

Lēmumu nenodot PSIA "Jūrmalas ātrā palīdzība" jaunveidojamam vienotajam valsts neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam dome pieņēma, ņemot vērā vairākus apstākļus, kas varētu pasliktināt Jūrmalas pilsētas iedzīvotāju, tūristu un atpūtnieku kvalitatīvu un operatīvu neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) saņemšanu, kā arī apdraudētu iespējas uzturēt vienreizējo un unikālo sadarbību ar Jūrmalas glābšanas dienestu uz ūdeņiem kā vasaras, tā ziemas sezonā.

Jūrmalas pilsētas dome sabiedrības apsaimniekošanā ir nodevusi sešas glābšanas stacijas - Bulduros, Majoros, Dubultos, Mellužos, Kauguros un Jaunķemeros. Ātrajai palīdzībai apsaimniekošanā ir nodota arī ēka Straumes ielā 1, kur atrodas ātrās palīdzības dispečeru dienests, uzturas divas neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes un administrācija. Vēl trīs ātrās palīdzības brigādes dežurē apakšstacijā Kauguros.

Jūrmalas ātrajā palīdzībā strādā 54 medicīnas darbinieki, no kuriem 14 ir sertificēti NMP ārsti, kas ir ļoti augsts rādītājs salīdzinājumā ar stāvokli valstī kopumā. Operatīvo medicīnisko transportu vada 18 auto vadītāji, kas visi ir beiguši paplašinātos pirmās palīdzības kursus Katastrofu medicīnas centrā un ir pilntiesīgi piedalīties palīdzības sniegšanā.

Jūrmalas ātrā palīdzība 2008.gadā veica iepirkumu, lai iegādātos trīs jaunas

"Mercedez Benz-Sprinter 318" specializētās mašīnas, kas ir pilnībā aprīkotas un pašlaik ir modernākās Latvijā. Jūrmalas ātrajā palīdzībā šobrīd nav nevienas automašīnas, kas būtu vecāka par septiņiem gadiem. Tādējādi autoparks ir vislabāk aprīkotais un jaunākais Latvijā. Turklāt ar auto pārdevēju noslēgtais līgums garantē mašīnu maiņu pret jaunām ik pa pieciem gadiem. Vienotais valsts dienests ar tādu tehnisko un medicīniskā aprīkojuma līmeni nevar lepoties.

Viss medicīniskais transports tiek turēts apsildāmās garāžās, kas nodrošina ātrās palīdzības brigāžu nepārtrauktu gatavību, jo mašīnās ir konstants salona klimats un medikamenti vienmēr gatavi lietošanai.

"Zinot un novērtējot valsts ekonomisko stāvokli, nekorekti pašlaik ir vienotām NMP dienesta solījumi par mūsdienīgām tehnoloģijām un informātikas sistēmām, kas nākotnē tikšot iegādāti par Eiropas (ERAF) finansētiem projektiem. Mūsu pilsētā iedzīvotājiem atpūtniekiem tas viss jau tagad ir pieejams, pateicoties pašvaldības sapratnei un finansiālajam atbalstam," uzsver PSIA "Jūrmalas ātrā palīdzība" valdes priekšsēdētājs Uldis Ciekurs. "Lai uzlabotu medicīnas darbinieku darbu, operatīvāku izbraukšanu uz izsaukumiem, kā arī, lai veiktu izsaukumu analīzi, esam iegādājušies elektronisko izsaukumu programmu "ADIS" - NMP dispečeru automatizēto statistikas un izziņu dienestu un jau gadu ar to strādā. Valstī kopumā šādas sistēmas izveide ir tālas nākotnes sapnis."

Paralēli medicīniskās palīdzības sniegšanai Jūrmalas ātrās palīdzības otra funkcija ir glābšanas dienesta uz ūdeņiem darbības nodrošināšana. Abu dienestu sadarbība ir augsti novērtēta un atzīta par labu efektīvu dienestu savienojumu. To apliecina fakts, ka atpūtnieku drošība pludmalē ar katru gadu uzlabojas, piemēram, arī iepriekšējā sezonā glābēju apkalpes zonā nebija neviena nāves gadījuma.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais