Jūrmalā graustu īpašniekiem atcels nekustamā īpašuma nodokļu atlaides

Lai veicinātu sakārtotāku vidi pilsētā, Jūrmalā no 2014.gada 1.janvāra nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi vairs netiks attiecināti uz tiem nodokļa maksātājiem, kuru īpašumā būs kaut viena vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša būve, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Graustus Jūrmalā pašlaik apliek ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības, un turpmāk šī likme tiks iekasēta pilnā apmērā. Šobrīd kopumā pilsētā apzināti 156 objekti, kuri tiks oficiāli klasificēti kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves.

Piemēram, kādam īpašniekam par sagruvušu komercēku Majoros, kuras kadastrālā vērtība ir 40 000 latu, un kurai piekritīgā zemes platība ir 730 kvadrātmetri, no nākamā gada būs jāmaksā apmēram 2650 latu liels nekustamā īpašuma nodoklis. Ja ēka būtu savesta kārtībā, tad, ēkai piemērojot 1,5% likmi un visam 94 000 latu vērtajam zemesgabalam piemērojot 70% atlaidi, nodoklis būtu aptuveni 1030 latu.

Īpašniekiem, kuru nekustamie īpašumi tiek klasificēti kā vidi degradējošas būves jeb grausti, tie ir jāsakārto noteiktā termiņā, un tiem tiek piemērots piespiedu naudas sods, norāda pašvaldība.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis skaidro, ka šāds domes lēmums ir vēl viens stimuls beidzot savest kārtībā īpašumus. "Īpašums uzliek ne tikai tiesības, bet arī pienākumus. Jūrmala ir unikāla kūrortpilsēta, arī valsts vizītkarte, tūrisma galamērķis daudziem tūkstošiem ārvalstu viesu. Un tieši sakārtota vide ir viena no būtiskākajām pilsētas tēla sastāvdaļām," uzsver Jūrmalas mērs.

Jūrmalas pilsētas dome no 2013.gada ir noteikusi 70% nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi par zemes īpašumu no valstī noteiktās 1,5% pamatlikmes no zemes kadastrālās vērtības pilnībā visiem Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem. 90% atvieglojums par zemes īpašumu pienākas daudzbērnu ģimenēm, politiski represētām personām, ģimenēm, kurās ir I vai II grupas invalīdi, maznodrošinātām personām, ģimenēm, kuras audzina aizbildniecībā esošu bērnu vai bērnu bez apgādnieka, personām, kurām tika atjaunotas īpašuma tiesības vai viņu mantiniekiem vai tuviem radiniekiem, zemes labticīgiem ieguvējiem, kas ir vientuļi pensionāri un ir bez apgādniekiem.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.