Jelgavā izplatījusies gobu slimība

Jelgavas pilsētas apstādījumos atkal ir izplatījusies Holandes slimība, ar to slimo galvenokārt gobas. Slimības ierosinātāja ir sēne "Graphium ulmi", informē Jelgavas pašvaldības aģentūra "Pilsētsaimniecība".

Galvenais simptoms ir lapu vīšana un ieritināšanās, tā parādās uz koka vainaga atsevišķiem zariem, - vispirms uz jaunākiem, tad vecākiem un tad pārņem visu koku vainagu, līdz beidzot koks nokalst. Koks inficējas ar slimības sēņu sporām, kas caur koka mizas brūcēm iekļūst koka vadaudos. Vadaudi slimības ietekmē piepildās ar sveķveida masu un pārstāj funkcionēt, skaidroja uzņēmumā.

Slimību izplata koka kaitēkļi - gobu gremzdgrauži. Atkarībā no laika apstākļiem, koka vecuma un tā uzņēmības tas var iznīkt dažās nedēļās vai mēnešos. Slimības attīstību veicina silts klimats. Slimības apkarošanu veic, izzāģējot slimos zarus. Pēc tam tie ir jāaizvāc un jāsadedzina. Pilnībā koku izārstēt nevar, bet tikai attālināt tā nokalšanu.

Pirms trim četriem gadiem slimības uzliesmojums tika konstatēts Jelgavā, Celtnieku ielā, kur pašlaik gobu ir ļoti maz. Patlaban slimības skartie koki ir konstatēti Stacijas parkā, Raiņa parkā, Pasta salā, Celtnieku ielā.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais