Studenti ceps hercoga Jēkaba 400. dzimšanas dienas torti

28. oktobrī ievērojamākajam Kurzemes un Zemgales hercogam Jēkabam aprit 400 gadu jubileja, kam par godu, tagadējās Jelgavas pils iemītnieki - studenti -ceps hercogam svētku torti.

Kā stāsta LLU muzeja vadītāja Ginta Linīte, tieši hercogs Jēkabs bijis tas, kurš uz Mītavu no Francijas 17.gadsimtā atvedis konditorus, kas viņam cepuši dažādus smalkus gardumus. Var teikt, ka mūsdienās idejiski konditorijas tradīcijas pārņēmusi LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte (PTF), kas sagatavo augstas klases tehnologus pārtikas jomā.

Par godu hercoga jubilejai, PTF 4.kursa studiju programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības" studenti apņēmušies pagatavot jubilejas torti ar šokolādi un marcipānu, kas jau 17.gs bijuši iecienīti gardumi karaļnamā.

Kūku, kam dots nosaukums "le Gateau d’Anniversaire", studenti sāks gatavot 27.oktobra pēcpusdienā LLU mācību virtuvē, bet galdā liks 28.oktobrī - jubilejas dienā - LLU Muzejā, plkst.12, kad paredzēts svinīgs pasākums. Studenti plāno pārsteigt viesus ar īpašo tortes garnējumu, jo tas būs kas neredzēts.

Jubilejas dienā LLU Muzejā skanēs hercoga iecienīti skaņdarbi, būs dzirdams stāstījums par hercoga dzīvi, apskatāma īpaši sagatavota ekspozīcija, ļaujot svētku viesiem atcerēties hercoga slavas laikus un augsto Kurzemes hercogistes attīstības līmeni viņa valdīšanas laikā.

Pēcāk viesi varēs nobaudīt studentu meistaroto kūku, kā arī malkot karstās šokolādes dzērienu un kavēties vēsturiskās atmiņās.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais