Jelgavas mērs vizītes laikā Maskavā vienojas par Latvijas preču izstādes organizēšanu

Jelgavas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa (ZZS) vizītes laikā Maskavas Dienvidu administratīvajā apgabalā panākta vienošanās par Latvijā ražotu preču izstādes rīkošanu Krievijas galvaspilsētā nākamajā gadā, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pilsētas pašvaldībā.

Paredzēts, ka izstāde-gadatirgus Jelgavas un citu Latvijas pilsētu uzņēmējiem dos iespēju ne tikai iepazīstināt maskaviešus ar savu produkciju, bet arī to realizēt.

Jelgavas domes priekšsēdētājs informē, ka sarunās ar Dienvidu administratīvā apgabala prefektu Georgiju Smoļejevski lielākais akcents tika likts uz ekonomiskās sadarbības veicināšanu, kā arī iezīmēti iespējamie sadarbības virzieni profesionālās izglītības jomā.

Rāviņš norāda, ka Maskavas Dienvidu administratīvo apgabalu, kurā ir 1,6 miljoni iedzīvotāju, raksturo attīstīta rūpniecība un plašās tirdzniecības iespējas.

"Lielākais vizītes ieguvums ir panāktā vienošanās par Latvijā ražotās produkcijas izstādes organizēšanu Maskavā nākamajā gadā, kas mūsu uzņēmējiem dos iespēju iepazīstināt maskaviešus ar savu piedāvājumu, dibināt biznesa kontaktus. Dalībai izstādē noteikti aicināsim ne tikai Jelgavas, bet arī citu Latvijas pilsētu uzņēmējus, kas ir ieinteresēti ekonomiskajā sadarbībā ar Krieviju," atzīmē Rāviņš.

Plānots, ka Latvijas produkcijas izstāde varētu notikt nākamā gada otrajā pusē un ilgs piecas dienas. Šajā laikā Jelgavas un citu Latvijas pilsētu uzņēmēji savu produkciju varēs prezentēt un arī tirgot.

Izstādes laikā organizētais biznesa forums dotu iespēju dibināt kontaktus starp abu valstu uzņēmējiem turpmākajai sadarbībai. Paralēli izstādes ekonomiskajam virzienam plānota arī Latvijas kultūras programma ar dažādu kolektīvu piedalīšanos.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Jelgavas rūpnīcas "AMO Plant" ražoto autobusu iespējamā testēšana Maskavas pilsētā, kā arī maskaviešu iespējas izmantot bērnu un jauniešu centra "Junda" atpūtas nometni "Lediņi".

Skarti arī jautājumi par sadarbību un pieredzes apmaiņu profesionālās izglītības jomā, piemēram, mācību un metodisko līdzekļu iegādes iespējas, apmaiņas programmas arodskolu audzēkņiem un mācībspēkiem.

Jelgavas mērs apmeklējis Latvijas vēstniecību Krievijā un ticies ar Latvijas Ārkārtas un pilnvaroto vēstnieku Krievijas Federācijā Edgaru Skuju un vēstniecības padomnieci ekonomikas jautājumos Daci Cildermani. Pārrunāto jautājumu loks skāris iespējamo atbalsta sniegšanu plānotās izstādes organizēšanā un muitas problēmas.

Jelgavas domes priekšsēdētājs vizītes laikā iepazinies ar interešu izglītības organizēšanu Maskavā Bērnu interešu un brīvā laika pavadīšanas centrā, maskaviešu pieredzi sociālās aizsardzības jautājumu risināšanā, piemēram, vides pielāgošanā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais