Mūrniece, Pencis un Voins apzinās plūdu draudus Jēkabpilī

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis un Valsts policijas (VP) priekšnieks ģenerālis Valdis Voins šodien apmeklēs Jēkabpili, kur ar atbildīgajām valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām pārrunās Jēkabpils pilsētas un tās kaimiņu novadu gatavību plūdiem un iespējamo rīcību plūdu gadījumā.

Kā aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Sintija Virse, tikšanās laikā tiks pārrunāti jautājumi par plūdu draudu kontroli un gatavību rīcībai plūdu gadījumā Jēkabpilī un tās kaimiņu novados. Tāpat tiks runāts par valsts un pašvaldību institūcijām pieejamajiem materiāli tehniskajiem resursiem katrā novadā.

Mūrniece jau iepriekš uzsvērusi, ka svarīga ir atbildīgo dienestu un pašvaldību gatavība, operativitāte un savstarpēji koordinēta rīcība cilvēku apziņošanā un evakuācijas nodrošināšanā plūdu gadījumā. Iedzīvotāju vislielākās bažas, atstājot savus mājokļus, ir par viņu īpašuma drošību, tāpēc tikšanās laikā tiks uzklausīti VP un Zemessardzes pārstāvji, lai pārliecinātos par viņu gatavību un rīcības plānu, kā tiks veikta patrulēšana un īpašumu apsargāšana plūdu skartajās teritorijās, lai nepieļautu īpašumu izlaupīšanu.

Līdzās tam svarīgs ir jautājums arī par visu atbildīgo institūciju darba koordinēšanu, jo šogad pirmo reizi gatavošanās iespējamiem plūdiem notiek, sadarbojoties vairākiem novadiem un to atbildīgajām institūcijām, nevis tikai Jēkabpils rajonā, kā tas bija iepriekšējos gados, norādīja Virse.

Pēc sanāksmes iekšlietu ministre ar atbildīgajām amatpersonām apmeklēs plūdu riska teritorijas, tai skaitā no dambja apskatīs Daugavu pilsētas teritorijā.

Jēkabpils un tās kaimiņu novadu pašvaldības un atbildīgās institūcijas pārstāvēs Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis, Salas novada pašvaldības priekšsēdētāja Irēna Sproģe, Krustpils novada pašvaldības priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs, Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētājs Edvīns Meņķis, Krustpils novada pašvaldības Civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis un Zemessardzes 56.kājinieku bataljona komandieris Vents Kodors, kā arī VP un VUGD Jēkabpils pārvalžu pārstāvji.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais