KNAB tur aizdomās Jēkabpils pašvaldības amatpersonu par krāpšanos ar apkures rēķiniem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šomēnes uzsācis kriminālprocesu par kādas Jēkabpils pašvaldības kapitālsabiedrības amatpersonas prettiesiskajām darbībām saistībā ar finanšu līdzekļu iespējamo prettiesisko izlietošanu privātajām vajadzībām, radot būtisku kaitējumu pašvaldības interesēm.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Jēkabpils pilsētas domei piederošā apsaimniekošanas uzņēmuma - SIA "JK Namu pārvalde" - amatpersona ļaunprātīgi izmantojusi savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un laika posmā no 2007.gada novembra līdz 2009.gada decembrim no pašvaldības kapitālsabiedrības finanšu līdzekļiem apmaksājusi izdevumus, kas saistīti ar apsaimniekošanu un siltumenerģijas patēriņu pašam un viņa radiniekiem piederošajos nekustamajos īpašumos, aģentūru LETA informēja KNAB.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs atzinis Jēkabpils pašvaldības amatpersonu par aizdomās turēto dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā mantkārīgā nolūkā pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas. Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Amatpersonai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums pildīt amata pienākumus pašvaldības uzņēmumā, kā arī apmeklēt uzņēmumu un kontaktēties ar tā darbiniekiem.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā uz aizdomu pamata par nelikumīgām darbībām KNAB darbinieki veikuši kratīšanu privatizējamajā SIA "JK namu pārvalde", aģentūru LETA informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldībā.

Decembra sākumā vietējā laikrakstā "Jaunais Vēstnesis" ticis publicēts raksts "Par Ždanokiem piederošo telpu un dzīvokļa siltumu maksājuši citi", kurā privatizējamās SIA "JK namu pārvalde" vadītāja Vladimira Ždanoka ģimenei pārmesta nemaksāšana par dzīvokļa un nedzīvojamo telpu apkuri un apsaimniekošanu mājā Brīvības ielā 140/142. Ždanokam šajā mājā pieder dzīvoklis, bet viņa sievai - nedzīvojamās telpas. Rakstā secināts, ka par šo telpu apkuri un apsaimniekošanu nav maksāts aptuveni piecus gadus, jo tās figurējušas kā telpas ar alternatīvo apkuri.

Pēc iepazīšanās ar laikrakstā publicēto rakstu Jēkabpils pilsētas pašvaldības administrācija uzdevusi Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta direktoram Raitim Sirmovičam līdz šā gada 11.decembrim pārbaudīt rakstā minētos faktus un par pārbaudes rezultātiem informēt domes vadību.

Pēc iepazīšanās ar pārbaudes rezultātiem Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonids Salcevičs, veicot privatizējamā SIA "JK namu pārvalde" kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus, izdevis rīkojumu, ar kuru uzdevis privatizējamās SIA "JK namu pārvalde" darbiniekam Aivaram Rutmanim valdes locekļa Vladimira Ždanoka prombūtnes laikā veikt privatizējamās SIA "JK namu pārvalde" vadīšanu, nodrošinot tās darbību un novēršot iespējamo zaudējumu rašanos.

Audita sektora revidentei Skaidrai Užulei un Inesei Maksimovai Jēkabpils mērs uzdevis veikt pārbaudi SIA "JK Namu pārvaldē" par laika periodu no 2008.gada 1.jnvāra līdz šī gada 1.oktobrim.