Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Reģionos \ Dobele

Ūdenssaimniecību uzlabo visā Dobeles novadā

Līdz 2014. gada nogalei ieplānots pabeigt ūdenssaimniecību sakārtošanas projektus Dobeles pilsētā, kā arī Dobeles novada Gardenes, Krimūnu, Jaunbērzes, Penkules, Kaķenieku, Šķibes un Miltiņu ciemos. Līdz ar to visā novada teritorijā iedzīvotājiem būs pieejams vienādi labas kvalitātes dzeramais ūdens un citi ar ūdenssaimniecību saistītie pakalpojumi.

Precīzāk Neatkarīgā jautā SIA Dobeles ūdens valdes loceklim Dainim Miezītim.

– Aizvadītajā vasarā Dobelē sāka realizēt ES Kohēzijas fonda līdzfinansēto ūdenssaimniecības attīstības projektu, kura kopējā vērtība ir ap 5 miljoniem latu. Cik tālu ir tikuši būvnieki, un kad plānota projekta pabeigšana?

– Slēdzot līgumu ar būvniecības kompāniju Siltums jums, vienojāmies, ka darbi tiks pabeigti 2013. gada rudenī. Faktiski ir apgūti 40% no kopējā projekta finansējuma. Tā ietvaros ir izbūvēti 30% no ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, kā arī veikta kanalizācijas spiedvadu un jauna dzeramā ūdens rezervuāra izbūve.

Atzīmēšu, ka vienlaikus, tā teikt – pie vienas rakšanas, faktiski tiek realizēti trīs projekti – ūdenssaimniecības attīstības projekts, veloceliņu ierīkošana, ko līdzfinansē ES, kā arī pašvaldības finansētā lietusūdeņu kanalizācijas sistēmas izveide.

– Jaunu tīklu izbūve nozīmē iespēju pieslēgties centralizētajiem tīkliem arī privātmāju īpašniekiem. Kāda ir viņu attieksme pret projektu?

– Interese par projektu ir liela, un to apliecina arī uzņēmuma rīkoto sapulču apmeklējums – lielā zāle ir pilna, un jautājumu netrūkst. Arī turpmāk plānojam aicināt iedzīvotājus uz klātienes sarunām. Visvairāk akcentējam pieslēgumu veidošanu kanalizācijas savākšanas tīkliem, jo patlaban privātmāju rajonos Bērzes upes labajā un kreisajā krastā tiek izmantotas kanalizācijas krājtvertnes, no kurām kanalizācijas ūdeņi tiek infiltrēti zemē. Likumsakarīgi, ka bioloģiskais piesārņojums nonāk gruntsūdeņos, bet tālāk kaimiņu akās un Bērzes upē. Diemžēl par to aizdomājas tikai tie, kuru īpašumi atrodas Bērzes krastos.

– Vai arī notekūdeņu attīrīšanas iekārtās Krīgeri būs izmaiņas?

– Pašās iekārtās nē, bet to noslogojums palielināsies, jo tiks izbūvētas jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas un spiedvadi, lai uz šīm iekārtām, kuru kapacitāte ir lielāka par pašreizējo noslogojumu, tiktu novadīta kanalizācija ne tikai no Dobeles un Miltiņiem, bet arī Lejasstrazdiem un Šķibes.

– Ar ERAF Ūdenssaimniecību attīstības programmas līdzfinansējumu ir pabeigta Lejasstrazdu ūdenssaimniecības sakārtošana. Kā to izjūt iedzīvotāji?

– Pamatā ar dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanos, jo praktiski visi vecie ūdensvadi ir nomainīti, kā arī izbūvēti jauni, kas dod iespēju pieslēgties jauniem patērētājiem. Nevar noliegt, ka efekts mazāks ir daudzdzīvokļu mājās, kurās vēl arvien iekšējie tīkli, par ko atbildīgi ir paši īpašnieki, ir veci, ar nekvalitatīva ūdens nogulsnēm, kas pakāpeniski skalojas nost no cauruļu sieniņām.

Noslēgumā arī jāatzīmē, ka SIA Dobeles ūdens 2012. gadā saimnieciskā kārtā spēja sakārtot vairākus ūdenssaimniecības objektus. Uzsākta Penkules ūdenstorņa rekonstrukcija, atjaunotas un sakārtotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Bērzes ciemā, vairākos ciemos rekonstruētas ūdens atdzelžošanas iekārtas. Iesāktos darbus aktīvi turpināsim arī šajā gadā.

***

UZZIŅAI

• Laika periodā no 2010. gada līdz 2014. gadam SIA Dobeles ūdens realizēs 9 projektus ar ES fondu līdzfinansējumu

• Kohēzijas fonda (KF) ietvaros tiek ieviests projekts Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Dobelē. Kopējās izmaksas 4,92 miljoni LVL, t.sk. KF – 3,35 miljoni LVL.

• Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) ietvaros plānots realizēt 8 projektus.

2012. gada novembrī ir pabeigta projekta Ūdenssaimniecības attīstība Dobeles novada Dobeles pagasta Lejasstrazdu ciemā ieviešana. Kopējās izmaksas 207 231 LVL, t.sk. ERAF – 143 155 LVL.

Ieviešanas stadijā

• Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Jaunbērzes ciemā. Kopējās izmaksas 428 604 LVL, t.sk. ERAF – 298 617 LVL.

• Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Auru pagasta Gardenes ciemā. Kopējās izmaksas 413 484 LVL, t.sk. ERAF – 288 083 LVL.

• Ūdenssaimniecības attīstība Dobeles novada Krimūnu ciemā.

Kopējās izmaksas 389 812 LVL, t.sk. ERAF –271 590 LVL.

Plānotie un uzsāktie

• Ūdenssaimniecības attīstība Dobeles novada Penkules ciemā. Izstrādāts un akceptēts TEP.

• Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Bērzes pagasta Šķibes ciemā. Izstrādāts TEP un iesniegts izvērtēšanai VARAM.

• Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Bērzes pagasta Miltiņu ciemā. Izstrādāts TEP un iesniegts izvērtēšanai VARAM.

• Ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība Dobeles novada Annenieku pagasta Kaķenieku ciemā. Izstrādāts TEP un iesniegts izvērtēšanai VARAM.