Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Reģionos \ Dobele

Pašvaldība finansē profesionālo izglītību

Dobeles novada pašvaldība ir viena no retajām, kas uzņēmusies rūpes par profesionālās izglītības pieejamību, piedāvājot apgūt novadam aktuālas profesijas. Bijušajā 2. vidusskolas ēkā tagad iekārtota Dobeles amatniecības un vispārizglītojošā vidusskola.

Vairāk par projektu stāsta Dobeles novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Gunārs Kurlovičs.

– Kas deva impulsu izveidot pašvaldības profesionālās izglītības mācību iestādi?

– Industriālo ekonomiku pasaulē sāk aizstāt zināšanu ekonomika, kas nodrošina uz inovācijām balstītu pakalpojumu sniegšanu, un tas nav iespējams bez investīcijām cilvēkresursu attīstībā. Analizējot kopsakarības, kuras redzamas statistikas rādītājos, viens no būtiskākajiem secinājumiem ir tas, ka cilvēku ekonomiskā aktivitāte tiešā veidā atkarīga no personas izglītības līmeņa.

Statistika liecina, ka liela daļa jauniešu pēc pamatskolas beigšanas mācības neturpina, tādējādi kļūst par potenciālajiem bezdarbniekiem.

Izvērtējot novada iespējas, secinājām, ka par pamatu profesionālās izglītības iestādei var būt jau esošā Amatniecības skola, kā arī iespējams integrēt un attīstīt arī Apguldes profesionālo skolu, kura vēsturiski ir bijusi lauksaimniecībā svarīga profesiju apguves vieta. Atgādināšu, ka Dobeles novadā ir spēcīgi attīstīta lauksaimniecība, kam nepieciešams mūsdienu apstākļiem atbilstošs darbinieks. Tāpēc esam ieplānojuši Apguldē atvērt jaunu mācību programmu – Lauksaimniecības ražošanas uzņēmējdarbības vadītājs. Patlaban Apguldē mācās apdares darbu tehniķi, šoruden uzņemsim arī inženiertīklu un iekārtu tehniķus. Esam gatavi uzsākt arī pārtikas tehnologu sagatavošanu.

– Pēc kādiem kritērijiem tika izvēlētas profesijas, ko var un varēs piedāvāt skola?

– Mēs ļoti rūpīgi vērtējām esošo situāciju darba tirgū un centāmies neradīt nevajadzīgu konkurenci ar citām reģiona skolām. Uzskatu, ka inženiertīklu un iekārtu tehniķi būs ļoti pieprasītas specialitāte. Tāpat arī pārtikas tehnologiem reģionā ar labi attīstītu lauksaimniecisko ražošanu darbs noteikti būs. Ja kāds uzņēmums izteiks vēlmi sagatavot viņiem darbiniekus vai mainīsies situācija darba tirgū, mēs esam gatavi atvērt arī citas mācību programmas.

– Apguldes profesionālā skola taču bija valsts izglītības iestāde…

– Jā, tomēr tāda skola, kāda tā patlaban ir Apguldē, pastāvēt nevar, taču, pārņemot to pašvaldības pārziņā un integrējot Amatu un vispārizglītojošajā vidusskolā, tā atkal var būt par ļoti labu bāzi lauksaimniecības specialitāšu apguvei.

– Cik audzēkņu paredzēts uzņemt šajā skolā?

– Kopā ar Apguldes skolas ēku būtu vieta līdz pat 700 audzēkņiem. Uzsveru, ka Apguldē un Dobelē darbosies viena skola, Dobeles amatniecības un vispārizglītojošā vidusskola – atšķirība ir tikai skolas ēku lokalizācijā.

– Vai skola tiešām spēs piesaistīt tik lielu audzēkņu skaitu?

– Pavisam noteikti, jo jau patlaban profesiju šeit apgūst 433 audzēkņi. Mēs skatāmies ne tikai sava novada mērogā – piedāvājot augstas kvalitātes mūsdienu vajadzībām atbilstošu profesionālo izglītību, mēs konkurējam arī ar citām reģiona mācību iestādēm. Skolas materiāli tehniskais nodrošinājums arodapmācībai ir ļoti labā līmenī jau tagad, bet meklējam finansējumu iespēju uzlabošanai – ieplānota skolas piebūve.

– Vai izveidotajai skolai ir tikai profesionālās izglītības funkcijas?

– Nē, faktiski tas ir multifunkcionāls izglītības centrs, kurā profesionālā izglītība ir dominante. Skola piedāvā arī vispārizglītojošo vidusskolas kursu, kā arī vidējo izglītību ar profesionālo ievirzi iekšlietu darbā (policijā); vakarskolu; sadarbībā ar NVA dažādus kursus pieaugušajiem, bet perspektīvā to redzam arī kā kompetenču centru, kas ietver eksaminācijas un kvalifikācijas piešķiršanas funkcijas un sertifikāciju. Atzīmēšu, ka, mācoties arodu, jauniešiem ir izvēles iespējas – viņi var koncentrēties tikai profesionālajai apmācībai vai apgūt papildus arī vidusskolas kursu.

Akcentēsim arī tālmācības un neklātienes arodizglītības apguvi.

– Kā skolu vērtējat paši, un kā to redz audzēkņi?

– Jau tas, ka pirmajā mācību gadā skolā mācījās vairāk nekā 400 audzēkņu, un šogad to ir vēl vairāk, liecina par skolas labo slavu. Gan Latvijas, gan ārvalstu partneri atzinīgi skatās uz paveikto un redz labas perspektīvas turpmākajai attīstībai. Mūsu materiāli tehnisko bāzi novērtējuši arī nozares speciālisti, tāpēc jau 16. janvārī skolā notiks Latvijas jauno pavāru konkurss. Man šķiet, ka šis fakts komentārus neprasa. Protams, arī mūsu pasniedzēji ir augstas klases profesionāļi.