Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Reģionos \ Dobele

Darba duna Tērvetes mežā

© Ojārs Lūsis

Nu tik iet vaļā! Nu tik strādā: cērt un zāģē, ēvelē un tēš, stutē, spriego un naglo tā, ka viss mežs dun. Šķiet, ka palīgā cilvēkam nākusi visa slepenā rūķu armija, lai pavasarī, kad cilvēki atkal līdīs ārā no savām migām un pilsētām, Tērvetes dabas parks jau būtu baudāms un sniegtu patiesu prieku ne tikai ar savu priežu staltumu, putnu dziesmām un līganajām lazdām.

2011. gadā Tērvetes dabas parkā reģistrēti 77 tūkstoši apmeklētāju

Tas ir absolūti lielākais apmeklētāju skaits, kopš reģistrēšanas uzsākšanas 1995. gadā. Tas liecina, ka veiktie uzlabojumi infrastruktūrā un «meža iedzīvotāju» Sīkstuļa, Raganiņas, Rūķu mammas un papa un citu redzamo un neredzamo iemītnieku aktivitātes ir sabiedrībai saistošas. Tērvetes dabas parka informācijas centra vadītāja Lilita Kauste atzīmē: «Vēl ne tik sen dabas parkā strādāja tikai daži cilvēki, tagad mēs kopā esam jau ap 50. Tostarp meža tēli, autovilcieniņa vadītāji, projektu koordinatori, apkalpojošais personāls un meža uzturētāji. Redzam, ka esam cilvēkiem vajadzīgi.»

Vislielākais tūristu skaits pērn bija lietuvieši, jo ir izveidota aktīva sadarbība ar Lietuvas tūrisma operatoriem par Tērvetes iekļaušanu dažādos maršrutos, bet pa vidam varēja dzirdēt arī vācu, angļu un igauņu valodu. Arī Latvijas ģimenes par aktīvās atpūtas vietu arvien biežāk izvēlas Tērvetes mežu. Taču, runājot par Latvijas apmeklētājiem, jāakcentē tieši skolu ieinteresētība – skolēni visbiežāk ierodas, lai vispirms kaut ko iemācītos Izzini mežu izglītības programmas ietvaros un tikai tad izklaidētos.

Tā kā Tērvetes dabas parka celiņi un takas ir piemērotas ne tikai kājāmgājējiem, bet arī bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kā arī riteņbraucējiem un nūjotājiem, strauji pieaug arī šo grupu apmeklētāju skaits. Lilita stāsta: «Ir tik patīkami redzēt, kad no auto izkāpj vecāku kundzīšu pulciņš, kādu laiku viņas aktīvi rosās un tad ar nūjām dodas plašajā mežā. Prieks, ka esam radījuši vietu, kur nūjotājiem ir visideālākie apstākļi, – vienlaikus sports, dabas baudīšana un interesantu piedzīvojumu neizbēgamība.» Kā viens no pagājušā gada skaistākajiem projektiem ar lielu pievienoto vērtību jāmin 2 kilometrus garās apgaismotās meža takas, kas droši staigājamas arī tumšajā laikā. Izjūtas ir neatkārtojamas!

Būvniecības rezultāts uzlabo apmeklētāju ērtības

Par pagājušā gada lielāko ieguvumu tērvetnieki uzskata ietilpīgo autostāvvietu 300 transporta vienībām. Tie, kuri ir apmeklējuši Tērvetes dabas parku, zina, ka auto novietošana līdz šim bija sarežģīta, – automašīnas stāvēja ceļa malās kilometriem tālu no ieejas dabas parkā. «Visgrūtāk bija ar autobusu novietošanu. Ja vienlaikus ieradās 20 autobusi ar ekskursantiem, tā patiesi bija problēma, jo šādu apjomu nespēja uzņemt nedz stāvlaukums pie dabas parka ēkas, nedz Tērvetes centrā pie Sprīdīšiem. Tagad mums ir pašiem savs stāvlaukums tieši iepretī dabas parkam. Turklāt tā konfigurācija ir izveidota tā, lai lielu skaitu privātos auto varētu novietot ēnā, kas vasarā nav mazsvarīgs faktors,» skaidro Tērvetes dabas parka pārvaldnieks Visvaldis Banziņš.

Apmeklētāju ērtībām papildus jau esošajām tualetēm centrālajā ēkā šogad tiks izbūvētas vēl divas – viena atradīsies topošajā Rūķu sētā, bet otra bērnu rotaļu laukumā. Minētajās vietās atradīsies arī kafejnīcas, kur ieturēt pusdienas. Sekojot cilvēku vēlmēm, rotaļu laukumā pie Lutauša migas būs arī vieta piknikiem – galdi, soli un kamīns desiņu cepšanai. Visvaldis Banziņš atzīmē, ka līdz šim sabiedrisko ēdināšanu nodrošināja tikai kafejnīca Mammadaba centrālā biroja ēkā, kas dienās ar lielu apmeklētāju skaitu bija ļoti noslogota. Aprēķināts, ka pagājušajā gadā ēdināšanas pakalpojumus šajā kafejnīcā saņēmuši 30 tūkstoši cilvēku. Tāpēc šovasar plānots atvērt arī vasaras dārzu, kur maltīti varēs ieturēt svaigajā, vienlaikus spirdzinošajā, nogurdinošajā un ēstgribu rosinošajā Tērvetes gaisā. Laukums vasaras kafejnīcai jau ir sagatavots, kā arī turpat blakus – mežmalā tiek veidota papildu atpūtas zona ar soliņiem un strūklaku sistēmu.

Vērojot cilvēku vēlmi ne tikai staigāt, bet arī nūjot un braukt ar velosipēdiem, tiek būvēta inventāra nomas mājiņa. Tā būs vieta, kur varēs iznomāt velosipēdus lielākiem un mazākiem, nūjas nūjošanai, ratiņus bērnu vizināšanai, bet ziemas periodā arī slēpes un citas aktīvai atpūtai noderīgas lietas. Blakus inventāra nomas namiņam atradīsies arī suvenīru un dabas produktu tirgotavas, tostarp arī LVM stādaudzētavu piedāvātie dekoratīvie krūmi un koku stādi. Šīs ēkas savu darbību sāks jau sezonas sākumā.

Lutausim miga...

Jau pagājušajā rudenī tērvetnieki ar rūķu atbalstu sāka īstenot vērienīgo rotaļu laukuma rekonstrukciju. Mazliet dīvaini gan šķiet, ka pazudusi vecā pils un uz saliņas gluži nekā vairs nav, taču Visvaldis mierina: «Vieta tukša nepaliks – drīz vien sāksim būvēt jaunu, nesalīdzināmi lielāku un atraktīvāku pili, kas aizņems ne tikai šo saliņu, bet daudz plašāku teritoriju.» Rotaļu laukuma rekonstrukcijas rezultātā, šķiet, neskarts paliks tikai labirints, kuru ar pirmo piegājienu iziet nespēj pat tie, kas šo vietu apmeklē regulāri.

Arī vecā estrāde ir nojaukta, un jau redzamas jaunās estrādes aprises. Tā būs lielāka un piemērota arī daudzskaitlīgu kolektīvu priekšnesumiem. Arī skatītājiem atvēlētā teritorija būs labiekārtota.

Pavisam interesanta iecerēta Lutauša miga...Kā jau Lutausim pieklājas, šeit viss ir liels un pamatīgs. Teic, ka tad, kad miga būs gatava, ieradīšoties arī pats Lutausis. Mazliet baisi jau ir, tāpēc, cerams, pa rokai būs Sprīdīša stabulīte, kas Lutausi vienmēr savalda un izdancina pa savam prātam. Lutauša pasaule būs pavisam lutausīga – kārtīga, sarežģīta un mazliet ekstrēma, lai lielajiem bērniem un arī pieaugušajiem, kam prāts uz rāpšanos, kāpšanu, līšanu, šļūkšanu un citām atrakcijām nesas, būtu kur atstāt lieko enerģiju un vingrināt ķermeni.

Mazākajiem, kuri jau ar savām kājelēm čāpo un skrien, domāta Sprīdīša taka – droša mazuļiem, bet izveicību un prasmes veicinoša. Visvaldis rāda iesāktu būvi kraujas malā un teic: «Tas būs Lutauša galds. Uz to varēs nokļūt arī pa taisno no kalna vai uzkāpt pa kāpnēm. Lutausis to ļaus izmantot arī cilvēkiem. Šeit varēs atpūsties, paēst pusdienas un laiski ļauties dabas valdzinājumam, ar vienu aci sekojot, vai bērns ir drošībā. Arī pavisam mazajiem ķēpaušiem būs ko darīt – savā smilšu kastē tie varēs būvēt pilis, cept smilšu kūkas un arī nogaršot Tērvetes smiltis, jo bez smilšu ēšanas neviens bērns vēl nav izaudzis.»

Rūķu mammai māja, namdarim darbnīca...

Rūķu mežs aug plašumā un briest saturā. Nu jau Rūķu mammai top pašai sava māja, kur tā varēs cept un vārīt, ierādīt mājas darbus un samīļot noskumušos. Tieši blakus arī Rūķim namdarim būs savas telpas – te nu būs jāmācās pa īstam, kā zāģēt, kā naglu dēlī iedzīt, kā ēvelēt un būvēt. Trešais namiņš paredzēts kafejnīcai, lai izsalkušie nebūtu spiesti doties ārā no meža, bet gan ieturēties turpat un turpināt piedzīvojumu meklējumus.

Lilita teic: «Mežā dažādus pasākumus rīkot var vasarā, bet ziemā tas ir sarežģīti – salst pirksteļi un darbiņi nevedas. Tāpēc tagad būvējam mājas, kur arī ziemā, mājīgā siltumā bērniem būs iespēja rosīties pašiem un klausīties Rūķu gudrībās.»

Vai tu jau zini, ko nedēļas nogalē darīsi? Nevelc garumā – brauc uz Tērveti, laiks ir pietiekami silts, un pastaiga svaigā gaisā vienmēr ir labu emociju avots!