Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Reģionos \ Dobele

Privātmāju rajonā izbūvēs centralizētos ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus

© Ojārs Lūsis

Līdz februāra sākumam tiek pieņemti būvniecības piedāvājumi SIA Dobeles ūdens izsludinātajā iepirkumu konkursā par ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Dobelē realizāciju.

SIA Dobeles ūdens valdes loceklis Dainis Miezītis informē: «Kopējās projekta izmaksas lēšamas gandrīz 4 miljonu latu apjomā. Uzņēmums projekta realizācijā piedalās ar savu līdzfinansējumu, kuru spējīgs nodrošināt, ņemot ilgtermiņa aizņēmumu.

Projektā par galvenajiem mērķiem ir izvirzīta ūdenssaimniecības pakalpojumu, ūdensapgādes un notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas paplašināšana, nodrošinot kvalitatīvāku dzīves vidi, samazinot vides piesārņojumu un sekmējot ūdens resursu racionālu izmantošanu. Viens no instrumentiem šā mērķa sasniegšanai ir centralizēto tīklu paplašināšana, dodot iespēju ūdensvadam un notekūdeņu savākšanas sistēmai pieslēgties privāto māju iedzīvotājiem. Projektā iekļautas teritorijas, kurās līdz šim tika izmantotas asenizācijas bedres un individuālās dzeramā ūdens akas vai spices. Kopumā rekonstruēsim ūdensapgādes tīklus 3 kilometru garumā, no jauna tiks izbūvēti 22 kilometri kanalizācijas tīklu un 14 kilometru ūdensapgādes tīklu. Lai samazinātu vides piesārņojumu, projekta ietvaros uz centrālajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām Krīgeros, kas apkalpo Dobeles pilsētu, tiks izbūvēti sadzīves notekūdeņu savākšanas spiedvadi no Lejastrazdiem un Šķibes ciemata līdz Miltiņiem. Kā arī rekonstruēts esošais sadzīves notekūdeņu spiedvads no Miltiņiem līdz Krīgeriem.»

SIA Dobeles ūdens pārziņā ir lielākā daļa novada pagastu apdzīvoto vietu ūdenssaimniecības, kas dod iespēju attīstīt vienādas kvalitātes ūdenssaimniecības pakalpojumus visā novada teritorijā. Kā pirmais šīs programmas projekts ir jāatzīmē Lejasstrazdu ūdenssaimniecības sakārtošana, ko līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF). Projekts ekspluatācijā tika nodots pagājušā gada nogalē. Turpmākajos plānos ir iekļauta arī citu pagastu ciematu ūdenssaimniecības rekonstrukcija, kam pieejams ERAF līdzfinansējums.

Dainis Miezītis atzīmē Jaunbērzes ciemata ūdenssaimniecību – tā bija kritiskā stāvoklī, tāpēc tika pieņemts pagaidu risinājums un par pašu līdzekļiem veikta dzeramā ūdens atdzelžošanas iekārtas uzstādīšana un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukcija, lai tā neradītu draudus videi. Runājot par dzeramā ūdens kvalitāti, uzņēmuma vadītājs teic: «Jaunbērze ir viena no retajām vietām, kurā dziļurbumu ūdens sastāvā ir paaugstināts sulfātu daudzums, tāpēc nepieciešams uzstādīt ne tikai atdzelžošanas iekārtas, bet arī desulfatizācijas iekārtas, kas spēj samazināt sulfātu daudzumu. Šādas iekārtas ir salīdzinoši dārgas, – to iegāde būs iespējama tikai tad, kad tiks realizēts kopējais ERAF finansētais ūdenssaimniecības attīstības projekts.»

Pagājušā gada rudenī tika paaugstināti dzeramā ūdens un kanalizācijas pakalpojumu tarifi. Šo nepieciešamību noteica vairāki faktori, pirmkārt, tarifi pēdējo reizi tika paaugstināti 2008. gada 1. janvārī. Šajā laikā ir būtiski pieaugušas elektroenerģijas un degvielas cenas, palielināti nodokļi, paaugstināta valsts noteiktā minimālā alga, kā arī radušies citi papildu izdevumi. Līdz ar to uzņēmums pēdējos gados ir strādājis ar zaudējumiem, jo tarifs nesedza izdevumus. Otrkārt, uzņēmumam ir svarīgi ne tikai segt esošās izmaksas, bet arī plānot ilgtermiņa attīstību, kas nodrošina klientiem drošu un stabilu ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu.