Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Reģionos \ Dobele

Inese Didže: gribam zināt, kādi esam

© Ojārs Lūsis

Dobeles Valsts ģimnāzijas sūtība pirmām kārtām ir nodrošināt augstu izglītības kvalitāti. Lai arī pēdējos gadus aizvien intensīvāk tiek runāts par tās vērtēšanas sistēmu, reālas formulas, kā uzzināt konkrētās skolas sniegumu un attīstības vajadzības, vēl joprojām nav.

Dobeles Valsts ģimnāzija janvārī sāk aprobēt Eiropas Kvalitātes vadības fonda izcilības modeli, kas aptver visas skolas darbības un vērtē tās vienotā sistēmā.

Ģimnāzijas direktore Inese Didže skaidro: "Faktiski ir tikai viens objektīvs skolas sniegtās izglītības kvalitātes atskaites punkts – centralizēto eksāmenu rezultāti un valsts pārbaudes darbi, arī akreditācija, taču šie lielumi bieži vien neparāda reālo situāciju pietiekami dziļi cilvēciskā skatījumā un ilgtermiņā. Gribam veikt nopietnu izpēti un iegūt kompetentus ieteikumus turpmākajam darbam, lai vienā brīdī neizrādās, ka esam atpalikuši. Līdz šim pēc minētās sistēmas savas skolas pašnovērtējumu ir veikusi tikai Daugavpils medicīnas koledža, bet starp vispārizglītojošajām mācību iestādēm mēs būsim pirmie."

Par Dobeles Valsts ģimnāziju ir saņemts ļoti daudz pozitīvu atsauksmju, pat RTU mācībspēki, uzzinot, ka jaunais students absolvējis šo ģimnāziju, visbiežāk nosaka: "Nu tad ar fiziku un matemātiku tev problēmu nebūs." Jāteic, ka ģimnāzijā eksaktajām zinātnēm ir ļoti labas tradīcijas, kas vēl arvien tiek pilnveidotas. Ir pabeigta ES līdzfinansētā projekta par dabaszinātņu kabinetu iekārtošanu tehnoloģiskā daļa, bet skolotāju tālākizglītības programma un jaunu metodisko materiālu sagatavošana turpinās. Inese Didže uzsver, ka tieši pedagogu tālākizglītībai ir ļoti liela nozīme, jo jaunās tehnoloģijas piedāvā iespējas, ko bez papildu apmācības efektīvi izmantot nav iespējams. Dobeles Valsts ģimnāzija var lepoties ar Dr. paed. Pēteri Puķīti, kurš ir desmitiem fizikas mācību grāmatu un līdzekļu autors un, kaut arī jau sasniedzis cienījamu vecumu, vēl joprojām aktīvi iesaistās skolēnu izglītošanā. Jau otro mācību gadu kolektīvam piepulcējies jaunais fiziķis, programmas Iespējamā misija skolotājs Gatis Narvaišs, kurš ar savu iniciatīvu spēj ieinteresēt jauniešus radīt unikālas lietas no elementāriem priekšmetiem. Latvenergo konkursā eXperiments ģimnāzijas audzēkņi Gata Narvaiša vadībā piedalījās ar pašizgatavotu gaismas enerģijas kolektoru, par ko saņēma vienu no balvām. Savukārt Lattelecom iniciētajā mācību projektā Tehnoloģijas dzīvei! skolēni Iespējamās misijas skolotāja vadībā praktiski nostiprināja fizikas zināšanas, veidojot TV antenas no sadzīvē pieejamiem priekšmetiem, un ar prieku konstatēja, ka antenas darbojas tikpat labi, kā veikalā iegādātās. Jāatzīmē arī 12. klases audzēkņa Kārļa Seņko panākumi – pērnā gada nogalē viņš bija viens no Latvijas izlases dalībniekiem starptautiskajā matemātikas olimpiādē Reikjavīkā, kurā Latvijas komanda ieguva ceturto vietu.

Dobeles ģimnāzijas vadība rosina pasniedzējus un audzēkņus pašiem meklēt iespējas piedalīties dažādos konkursos un olimpiādēs, lai gūtu reālu priekšstatu par skolas sniegto izglītību salīdzinājumā ar citām mācību iestādēm. Visbiežāk rezultāti ir iepriecinoši un audzēkņi gūst gandarījumu par sagatavošanās procesā iegūtajām zināšanām un ieguldīto darbu. Lai skolēniem būtu iespēja labi sagatavoties konkursiem, kā arī plānotajām studijām, vairākos mācību priekšmetos izveidotas tā sauktās mazās skoliņas – matemātikas skoliņa, fizikas skoliņa, ķīmijas skoliņa –, tās ir ārpusstundu nodarbības, kurās kopā ar pasniedzējiem jaunieši mācās to, kas nav rakstīts mācību grāmatās.

Dobeles Valsts ģimnāzija ir viena no retajām skolām, kuras skolotāju skaitu šogad papildināja divi jaunie kolēģi – kopš 1. septembra par ekonomikas skolotāju strādā Iespējamās misijas dalībniece Dana Kalniņa, savukārt matemātiku un dabaszinības tagad pasniedz Liepājas universitātes maģistrants Arturs Teihmanis. "Jaunie ir apveltīti ar milzu enerģiju un vēlmi strādāt, nodot savas zināšanas jauniešiem, kā arī pašiem būt nemitīgā attīstības procesā. Taču mums ir svarīgi zināt, ko par jaunajiem skolotājiem saka gan kolēģi, gan skolēni, gan skolēnu vecāki un arī paši jaunieši, kādu gribētu redzēt ideālu jauno skolotāju. Tiek izstrādātas aptaujas anketas, kurās savs vērtējums jāizsaka ne tikai profesionāļiem, bet arī vecākiem. Lai to varētu izdarīt pēc iespējas objektīvāk, vecāki tiek aicināti būt klāt stundās un savām acīm redzēt mācību procesu. Šā gada 16. martā notiks reģionālā konference par jauno skolotāju ienākšanu skolā. Tā kā esam bagāti ar jaunajiem, tad varēsim savu pieredzi nodot arī citu skolu vadītājiem un pasniedzējiem," stāsta direktore.

Apzinoties, ka fiziskās aktivitātes un intelektuālā izaugsme iet roku rokā, ģimnāzijas vadība aktīvi meklē arvien jaunas iespējas, ko piedāvāt saviem audzēkņiem sporta un kultūras jomā. Pērn projekta ietvaros gan pamatskolas klašu, gan vidusskolas koris un arī zēnu ansamblis ieguva jaunus tērpus dalībai X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos un ikviens varēja priecāties par dobelnieku sniegumu. Patlaban tiek apgūts jauns projekts, kura ietvaros tiek izveidots aprīkojums tūrisma un alpīnisma iemaņu iegūšanai – mācību poligons ar trošu trasēm un citu aprīkojumu atradīsies turpat skolas tuvumā esošajā graviņā. Šoziem ģimnāzijas jaunie hokejisti trenējas blakus esošā stadiona ledus laukumā, kurš tapis ar Sporta centra un biedrības Ledus vīri atbalstu.

"Mēs lepojamies ar saviem sasniegumiem un sakām paldies visiem, kas par to ir rūpējušies, – gan skolēniem un viņu vecākiem, gan skolotājiem, gan pašvaldībai, gan iepriekšējām skolām, no kurām jaunieši pie mums atnāk. Es ceru, ka ar Dobeles Valsts ģimnāziju lepojas arī viss Dobeles novads," saka direktore.