Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Reģionos \ Daugavpils

Laipni lūgti Marka Rotko pasaulē!

© Ojārs Lūsis

Dinaburgas cietoksnis ir Daugavpilij ļoti nozīmīgs objekts – ne tikai valsts nozīmes pilsētbūvniecības un arhitektūras piemineklis, bet arī mākslas un kultūras attīstības platforma.

 Artilērijas arsenāla tehniskā projekta izstrāde Daugavpils Rotko mākslas centra izveidei tika uzsākta 2007. gadā. Piecu gadu laikā īstenota virkne nozīmīgu projektu, lai arsenāla ēka pārtaptu par daudzfunkcionālu starptautisku kultūras, mākslas un izglītības centru.

24. aprīlī paredzēta pasaulslavenā Daugavpilī dzimušā mākslinieka Marka Rotko centra oficiālā atklāšana, kas pulcēs gan valsts augstākās amatpersonas, gan mākslas jomas speciālistus un, protams, mākslinieka mantiniekus. Savukārt jau nākamajā dienā šī mākslas meka vērs savas durvis visiem apmeklētājiem.

Centrālā ass – Marks Rotko

Rotko mākslas centrs piedāvās aplūkot četrus ekspozīciju sektorus, kas apzīmēti ar burtiem A, B, C un D. Kopējā centra ekspozīciju platība ir vairāk nekā 2000 kvadrātmetru – milzīga platība Latvijas mērogam. Centra atklāšanas brīdī vienlaikus būs iespējams aplūkot sešas ekspozīcijas. Tā kā centra galvenā ass ir mākslinieka Marka Rotko tēma, viņam veltītajā sektorā ikviens apmeklētājs varēs gūt daudzpusīgu ieskatu mākslinieka dzīves gājumā un daiļradē. Digitālās ekspozīcijas aptver un iezīmē visus šī meistara mākslas posmus – sākot ar reālistisko periodu un beidzot ar klasisko periodu, ar kuru Rotko ienāca mākslas teorijā un vēsturē kā abstraktā ekspresionisma pamatlicējs. «Pētnieciskajā sektorā būs apskatāmas muzeja kvalitātes Vīnē drukātas reprodukcijas, kas iezīmēs visus mākslinieka daiļrades periodus,» apliecina centra direktors Aleksejs Burunovs. Četras reizes gadā reprodukcijas tiks mainītas, lai iespējami pilnīgāk atklātu Rotko radošā darba spektru. Tomēr nenoliedzami lielākais ieguvums ir seši Marka Rotko oriģināldarbi, kas uz Daugavpili atceļojuši, pateicoties pilsētas domes veiksmīgi nodibinātajai saikne ar mākslinieka bērniem Amerikā. Viņi garantē sešu tēva oriģināldarbu izstādīšanu centrā, paturot tiesības ik pēc noteikta laika ekspozīciju mainīt. Noslēgtais deponējuma līgums paredz oriģinālu nomaiņu ik pēc trim gadiem. «Sadarbība ar slavenā mākslinieka mantiniekiem ir ļoti veiksmīga. Rokto bērni paši ir atzinuši, ka Daugavpils ir viņu otra dzimtene,» zina stāstīt Rotko centra gids Valērijs Gorbunovs. Mākslinieka meita Keita Rotko Prizela un dēls Kristofers Rotko var lepoties ar iespaidīgu ģimenes kolekciju – darbi skaitāmi vairākos simtos. Savukārt no galerijām vislielākā kolekcija ir Vašingtonas nacionālajai galerijai, ar kuru daugavpiliešiem arī veidojas laba sadarbība.

Bez visa minētā Rotko centra apmeklētāji varēs arī noskatīties filmu par Marku Rotko video zālē un pārdomāt gūtos iespaidus klusuma telpā.

Daudzveidīgs piedāvājums

Līdztekus Marka Rotko darbiem centrā iespējams aplūkot vērienīgu pamatkolekciju, ko veido starptautiskā mākslas plenēra dalībnieku darbi. Plenērs Daugavpilī norisinās kopš 2003. gada, un tā nolikums paredz, ka katram dalībniekam pēc piedalīšanās tajā jāatstāj viens vai divi darbi. Šajā laikā sakrāti 275 mākslas darbi. «Visi apskatāmie darbi ir radīti šeit, pilsētas un Rotko aurā, gleznojot cietoksnī un iespaidojoties no visa, kas ir apkārt. Šogad plenēram mainījies formāts – tagad to saucam par starptautisko mākslinieku rezidenci,» saka V. Gorbunovs. Izmaiņas notikušas tādēļ, ka arsenāla rekonstrukcijas ietvaros ierīkotas mākslinieku studijas un rezidences, kur mākslinieki var dzīvot un strādāt. Centra otrajā stāvā atrodas 11 ērti, labiekārtoti vienvietīgi un divvietīgi numuriņi, tiem blakus – darbnīcas un radošo industriju klubs.

Tāpat Rotko centrā iespējams aplūkot Pītera Grifina (Lielbritānija) grafikas darbus, Solomina Geršova (Krievija) gleznas, Pētera Martinsona keramiku un Latgales mākslinieku izstādi.

Dažādas aktivitātes paredzētas gados jaunākajiem apmeklētājiem. Centrā darbojas radošās darbnīcas dažāda vecuma bērniem, kur iespējams ne tikai padziļināti iepazīties ar mākslu, bet arī, kas zina – atklāt nenojaustu talantu vai arī vienkārši interesanti pavadīt laiku.

Labas ziņas arī visiem lasītkārajiem mākslas mīļotājiem. Rotko centra bibliotēkā pieejams plašs mākslas literatūras klāsts. Īpašs akcents veltīts Markam Rotko, jo tikai šeit var lasīt plašāko līdz šim izdoto mākslinieka biogrāfiju, darbu katalogu un arī citas Rotko veltītas grāmatas, kas ir vienīgajā eksemplārā. Plauktos sagūlusi vispārīgā literatūra par mākslu, nedaudz arī par arhitektūru un dizainu. Pieejamas arī vērtīgas grāmatas par mākslas menedžmentu. Tiek veidota neliela kolekcija, kas saistīta ar Daugavpils un cietokšņa vēsturi, apkopoti mākslas plenēru katalogi un arhivēti visi izdevumi, kuros minēts Rotko centrs.

Savu daudzfunkcionalitāti Rotko centrs apliecina ar modernām semināru un konferenču telpām, kā arī sarīkojumu telpām. Kā norāda centra gids Ivars Magazeinis, jau tagad par iespēju izmantot jaunās telpas ir radusies liela interese, tādēļ savas vēlmes un vajadzības laikus jāpiesaka iepriekš. Savukārt garšas kārpiņas gan iespējams palutināt tepat un tūlīt – restorāns Arsenāls piedāvā nobaudīt gardu un izsmalcinātu maltīti.

Gandarījums par paveikto

Par patīkamu pārsteigumu Rotko centra atklāšanas priekšvakarā parūpējusies Latvijas Būvnieku asociācija. Izvērtējot pērnā gada sasniegumus būvniecības nozarē, pelnītu atzinību guva Daugavpils. Nominācijā Jaunbūve pirmo vietu ieguva īslaicīgā aizturēšanas izolatora ēka cietoksnī, bet nominācijā Restaurācija pirmā vieta ir Marko Rotko mākslas centram. A. Burunovs ir gandarīts par paveikto un atzīst, ka balva ir nozīmīgs speciālistu atzinums, ka būve ir pilnībā pabeigta un darbs veikts augstā līmenī. «Mums tas tiešām ir liels gods,» saka A. Burunovs.

Nav noslēpums, ka kultūras mantojums un tūrisms atrodas savstarpējā mijiedarbībā. Līdz ar jaunajiem vaibstiem Dinaburgas cietokšņa kompleksā ievērojami pieaudzis tā tūrisma potenciāls. «Beidzot ir parādījies ārkārtīgi nopietns iemesls, lai savos šā gada ceļojuma plānos iekļautu Daugavpili. Mūsuprāt, izveidojies unikāls piedāvājums – daudz interesanta var redzēt gan cietokšņa teritorijā, gan, protams, Rotko mākslas centrā ar tā saturu. Tik piesātinātu pakalpojumu Latvijā nav daudz,» spriež Marka Rotko centra mārketinga speciāliste Inga Goldberga. Te jāpiebilst, ka Rotko centra atklāšana ir nozīmīgs pasākums ne tikai Latvijas, bet arī pasaules mērogā. Domājams, tas pulcēs mākslas cienītājus un tūristus no daudzām valstīm.