Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Reģionos \ Daugavpils

Cilvēki ir gatavi maksāt par sporta un veselības infrastruktūru

© Ojārs Lūsis

Pēdējo gadu tendence rāda, ka cilvēki vēlas būt veselāki, – to, kuri izvēlas aktīvu atpūtu: skrien, nūjo, peld, brauc ar velosipēdiem, apmeklē pirtis, baseinus un trenažieru zāles, kļūst arvien vairāk.

Daugavpils Olimpiskais centrs ir viena no vietām, kur to īstenot sakārtotā, mūsdienīgā un estētiskā vidē. Novērojumi liecina, ka Olimpiskā centra pakalpojumus ļoti bieži izmanto arī lietuvieši no pierobežas pilsētām.

Daugavpils Olimpiskā centra popularitātes pieaugumu uzskatāmi parāda skaitļi – trenažieru zāles un baseinu apmeklējums ir šāds: 2010. gadā – 60 800; 2011. gadā – 88 688; 2012. gadā – 100 839 reizes. Arī šī gada pirmā ceturkšņa rādītāji ir labi – trīs mēnešos šis pakalpojums sniegts 33 428 reizes.

Sāls istaba uzlabo veselību

Sāls istabas bijušas populāras jau izsenis, – uzturēšanās tajās īpaši labvēlīgi ietekmē elpošanas sistēmu, veicinot atveseļošanos pēc bronhīta, pleirīta, kā arī hronisku iesnu gadījumos. Tāpat tā ir viens no veidiem alerģiju un dažādu ādas slimību ārstēšanā, nostiprina nervu sistēmu un veicina psihoemocionālā komforta atgūšanu.

Daugavpils Olimpiskā centra direktors Uldis Pastars stāsta: «Ideja par sāls istabas izveidošanu Olimpiskā centra telpās noskatīta Vācijas pilsētā Ķelnē. Izbaudot tās labvēlīgo ietekmi, secināju, ka arī daugavpiliešiem tā būs ļoti noderīga. Pagājušā gada rudenī sāls istabas būvniecību pabeidzām, un tagad tās popularitāte pakāpeniski pieaug – vidēji mēnesī to izmanto 200 reižu. Par šā pakalpojuma pieejamību esam informējuši ģimenes ārstus un citus ar veselības uzlabošanas jautājumiem saistītus speciālistus, – diemžēl sadarbība neveidojas pietiekami aktīva. Man tiešām žēl, ka cilvēki bieži vien ilgstoši spiesti dzert spēcīgas zāles, lai gan, izejot procedūru kursu sāls istabā, varētu atveseļoties ātrāk, neuzliekot papildu slodzi savam organismam. No savas puses mēs darām visu, lai informācija par šo pakalpojumu kļūtu plaši zināma.»

Sāls istabas sienas ir klātas ar Irānas zilo un sarkano sāli, tajā tiek uzturēta nepieciešamā temperatūra un mitruma procenti.

Zilās sāls sastāvā ir ļoti augsts kālija īpatsvars, kas atbilstošā siltuma un mitruma režīmā gaisā izdala negatīvos jonus un veicina elektroimpulsu virzīšanos cilvēka nervu šūnās, kas nodod informāciju smadzenēm un stimulē smadzeņu darbību, tādējādi labi ietekmē nervu sistēmu un samazina depresijas pazīmes.

Sarkanā sāls satur līdz 90–97% nātrija hlorīda. Tās sarkano krāsu nosaka paaugstināts dzelzs saturs. Tai piemīt pozitīva ietekme uz plaušām: tā izsūc lieko ūdeni no plaušām, neitralizē baktērijas, vīrusus un sēnītes.

Veselīga atpūta baseinu un pirts kompleksā

Tāpat kā sāls (ne tās, ko liekam pie ēdiena) pozitīvā ietekme ir zināma gadsimtiem, arī ūdens un pirts procedūras ir bijušas veselības saglabāšanas un uzlabošanas stūrakmens.

Daugavpils Olimpiskā centra baseinu un pirts kompleksā ir pieejami baseini pieaugušajiem un bērniem, džakuzi vannas, turku pirts un sauna. Tas nozīmē, ka šeit lieliski pavadīt laiku un atgūt spēkus var arī ģimenes kopā ar bērniem. Centra direktors skaidro: «Apzinoties mūsu cilvēku zemo maksātspēju, esam raduši iespēju piešķirt visdažādākās atlaides – kompleksa apmeklējuma cena ir atkarīga gan no nedēļas dienas, gan stundas (darbdienās un darba laikā cena ir zemāka), kā arī ģimenes lieluma (jo tā lielāka, jo mazāka maksa par vienu cilvēku). Tāpat īpašu uzmanību veltām cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atgādināšu, ka visa sporta kompleksa infrastruktūra ir viegli pieejama arī cilvēkiem ratiņkrēslos – mums ir pat speciāls pacēlājs, kas šiem cilvēkiem palīdz nokļūt ūdenī un no tā izkāpt. Šobrīd realizējam vienu no Eiropas Sociālā fonda projektiem, kura ietvaros baseinu apmeklējums invalīdiem ir bez maksas.»

Olimpiskā centra direktors aicina daugavpiliešus un viesus atgūt dzīves sparu un uzlabot savu fizisko formu.