Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Reģionos \ Daugavpils

Pilsētas svētkus veltīs uzņēmējiem

© Ojārs Lūsis

Uzņēmējdarbību mēdz dēvēt par katras pilsētas un novada asinsriti, jo tās potenciāla izmantošana ir priekšnoteikums teritorijas ilgtspējīgai izaugsmei.

Daugavpilī to apzinās. Jau trešo gadu pēc kārtas dome organizē starptautisku investīciju forumu, rīko nozīmīgas konferences un atbilstoši savai kompetencei un pilnvarām atbalsta uzņēmējus.

Tādēļ nav nejauši, ka šogad pilsētas svētki, kas norisināsies 8. un 9. jūnijā, tiks veltīti uzņēmējiem. «Mēs saprotam, cik nozīmīga pilsētai ir uzņēmējdarbība un cilvēki, kuri ar to nodarbojas, jo viņi ar nodokļiem un darbu nodrošina pilsētas dzīvotspēju un iespēju attīstīties,» saka Daugavpils domes priekšsēdētājas vietniece Līvija Jankovska.

Trešais starptautiskais investīciju forums šogad norisināsies septembrī. Daugavpils patlaban ir visapmeklētāko pašvaldību vidū un var lepoties ar pirmo vietu investoru ieinteresētībā. «Uz forumu aicinām ne tikai Daugavpils un Latvijas uzņēmējus, bet arī pārstāvjus no mūsu sadarbības partneru valstīm,» stāsta L. Jankovska. Foruma gaitā tā dalībnieki tiek informēti par uzņēmējdarbības iespējām un biznesa vides paplašināšanos, apmainās ar ziņām par potenciālajām sadarbības iespējām un apmeklē uzņēmumus un investīciju objektus. «Pirmo reizi esam apkopojuši informāciju par investīciju objektiem pilsētā un, konsultējoties ar speciālistiem, izveidojuši kartes ar visu infrastruktūru, lai uzņēmējiem tas būtu interesanti un pieejami,» uzsver L. Jankovska.

Viens no ekonomiski izdevīgākajiem uzņēmējdarbības veidiem ir tūrisms. Daugavpils pilsētas dome šīs nozares attīstību ir izvirzījusi kā vienu no savām darbības prioritātēm, un to apliecina gaidāmā otrā starptautiskā Daugavpils tūrisma konference Daugavpils – uzticams partneris tūrisma tirgū Austrumbaltijā, kas norisināsies laikā no 25. līdz 26. aprīlim. Konferences mērķis – iepazīstināt tās dalībniekus ar Daugavpils reģiona tūrisma iespēju daudzveidību, kā arī veicināt tūrisma speciālistu un organizāciju tīklošanu.

Interesants notikums gaidāms maijā. Divas dienas – 17. un 18. maijā – sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību un abu valstu vēstniecībām notiks Latvijas un Baltkrievijas uzņēmējdarbības forums, kurā piedalīsies vairāk nekā 40 Latvijas pašvaldību un tikpat daudz arī no Baltkrievijas. Paredzētas konkrētas sarunas par sadarbību starp Latvijas un Baltkrievijas pašvaldībām, foruma dalībnieki spriedīs par industriālo zonu attīstību, loģistikas centru un brīvo ekonomisko zonu attīstību, kā arī apzinās problēmas. «Organizēsim izstādi, kurā piedalīsies visas Latvijas pašvaldības, lai parādītu savu potenciālu un uzņēmumus, kuri jau sadarbojas vai arī vēlas sadarboties un atrast partnerus Baltkrievijā. Tāpat plānojam veicināt amatnieku biznesu un viņu iespējas sevi popularizēt,» par gaidāmo informē L. Jankovska.

Līdztekus iepriekšminētajām aktivitātēm patlaban norit spraigs darbs, lai pilsētas svētki izdotos godam un paliktu daudzu atmiņā. «Esam individuāli uzrunājuši gandrīz visus uzņēmumus un komercstruktūras, un lielākā daļa no viņiem jau apstiprinājuši savu dalību svētkos. Būs gan skaists gājiens, gan virkne citu pasākumu, piemēram, izstāde ar mūsu uzņēmumu produkciju. Izveidosim un noformēsim stendus, vārdu sakot – darīsim visu, ko likuma ietvaros drīkstam,» sola L. Jankovska. Pēc viņas domām, pilsētas svētki var kalpot kā stimuls izaugsmei, jo šajās dienās Daugavpilī viesosies draugi un sadarbības partneri, kuri ne tikai pēc katalogiem, bet arī dzīvē ieraudzīs, ka pilsētā ir daudzi ienesīgi uzņēmumi. L. Jankovska pieļauj iespēju, ka šis notikums varētu kļūt par pagrieziena punktu arī tiem uzņēmumiem, kuri savā darbībā sasnieguši noteiktu līmeni un neizjūt iekšēju vajadzību attīstīties. «Mēs esam ieinteresēti mazināt bezdarbu un radīt jaunas dara vietas. Un kādēļ lai svētki nebūtu tā reize, kad satiekas domubiedri un potenciālie partneri? Savā ikdienā bieži nepamanām, ka pilsēta ir dzīvotspējīga, un palaižam garām jaunas iespējas. Kļūstot aktīvākiem un pašapzinīgākiem, mēs varam ieraudzīt, cik patiesībā tomēr esam bagāti, un lauzt stereotipu, ka Daugavpils un Latgale ir nolemti iznīcībai. Daugavpilij ir potenciāls, nākotne un perspektīva!» ir pārliecināta L. Jankovska.