Daugavpils teātrim draud likvidācija

© Andrejs Strokins, f64

Daugavpils dome 24. augustā saņēmusi vēstuli no Kultūras ministrijas (KM) ar piedāvājumu pārņemt Daugavpils teātri savā pārziņā, Neatkarīgajai pastāstīja Daugavpils teātra direktore Inese Laizāne.

Laikraksta rīcībā nonākušajā domes priekšsēdētājam Rihardam Eigimam adresētajā vēstules kopijā lasāms: "[..] valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību Daugavpils teātris darbības rezultatīvie rādītāji, kā arī mākslinieciskās kvalitātes novērtējums jau vairākus gadus ir kritiski zemā līmenī [..] Kultūras ministrija gatavojas iesniegt Ministru kabinetā rīkojuma projektu par VSIA Daugavpils teātris likvidāciju."

I. Laizāne atzina, ka teātris joprojām "nav saņēmis neko", un pauda izbrīnu, ka tik nozīmīgi lēmumi tiek pieņemti, apejot teātri. KM piedāvājumu pārveidot teātri par pašvaldības teātri, kam, tiesa gan, saglabātos KM līdzfinansējuma daļa, viņa uzskata par šantāžu. "Mākslinieciskās lietas ir risināmas, bet pilsētas domei nav jāuztur teātris, kas regulāri brauc viesizrādēs pa reģiona pilsētām," uzskata teātra direktore, uzsverot, ka Daugavpils teātrim jāpaliek valsts pārziņā. Jāpiebilst, ka teātra latviešu trupas veidotās izrādes ir būtisks ieguldījums latviskās vides un kultūras uzturēšanā pilsētā, kurā dzīvo tikai apmēram 17 procenti latviešu.

Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Līvija Jankovska Neatkarīgajai sacīja, ka sagatavota atbildes vēstule KM. Tajā lūgts saglabāt valsts teātra statusu. Pašvaldība ir pārskatījusi iespējas, arī teātra budžetu un štatu sarakstus, un iekšējās rezerves ir atrastas. L. Jankovska uzsvēra – lai saglabātu teātri, jāveic būtiski pārveidojumi, taču teātra nākotni redz ciešā KM un Daugavpils pašvaldības sadarbībā, jo pilsēta nevar uzņemties visus teātra izdevumus. Samazinātā valsts dotācija 2009. gadam Daugavpils teātrim ir 380 036 lati, pašvaldība piešķīrusi 30 000 latu. Patlaban top plāns, lai sabalansētu budžetu un reanimētu teātri, kas nozīmē arī māksliniecisko jautājumu risināšanu, sacīja Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmā vietniece.

Trešdien plānota Daugavpils domes priekšsēdētāja R. Eigima tikšanās ar kultūras ministru Intu Dālderi. Pašvaldība noteikti grib saglabāt Daugavpils teātri, uzsvēra L. Jankovska.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.