Cēsīs attīrīs lietus ūdeņus

Cēsīs notiekošo ūdensvada un kanalizācijas izbūves darbu ietvaros Līvu laukumā tiek izbūvēta jauna lietus ūdeņu savākšanas kamera, kurā nogulsnēsies netīrumi no lietus ūdeņiem un tādejādi neaizsprostos pilsētas kanalizāciju un nepiesārņos cauri pilsētai tekošo Pirtsupīti.

Jau ziņots, ka Cēsu pilsētas SIA „Vinda” realizē Eiropas Savienības Kohēzijas fonda un valsts līdzfinansēto Cēsu ūdenssaimniecības attīstības projektu, kura ietvaros ar pilnsabiedrību „BKT” noslēgtais līgums paredz jaunas lietus ūdeņu savākšanas vietas izbūvi. Kameras izbūve neļaus lietus laikā no ielām plūstošām smiltīm, gružiem un eļļām nokļūt pilsētas kanalizācijā, bet gan liks nogulsnēties kamerā. Lietus gadījumā jau tīrāks ūdens ieplūdīs kanalizācijā un stipra lietus gadījumā caur pārplūdi ieplūdīs Pirtsupītē, nenodarot videi piesārņojumu.

Pie lietus ūdeņu uztvērējkameras tiks uzstādīts skaitītājs un analīžu noņēmējs, kas fiksēs, cik un kāds ūdens aizplūst Pirtsupītē.

Būvdarbu laikā uztvērējkamera izskatās pēc pamatīgas betona būves ielas vidū, kas cēsniekiem rada neizpratni par notiekošo. Pēc darbu pabeigšanas Rīgas ielas segums Līvu laukuma teritorijā tiks atjaunots un iela tiks atvērta satiksmei.

Projekta „Cēsu ūdenssaimniecības attīstības projekta III kārta” galvenais mērķis ir vides kvalitātes saglabāšana, aizsardzība un uzlabošana. Tā rezultātā pieeja kvalitatīviem ūdenssaimniecības pakalpojumiem tiks nodrošināta 95% Cēsu pilsētas iedzīvotāju.

Projekta kopējā plānotās izmaksas sastāda 6,8 miljonus latu. Projekta ietvaros Eiropas Savienības Kohēzijas fonda un valsts budžeta saņēmējs ir Cēsu pilsētas SIA „Vinda”, savukārt projekta administratīvās, finanšu un tehniskās vadības uzraudzību nodrošina Latvijas Vides ministrija.

Svarīgākais