Laikraksts: Izglābj divus pensionārus, kas laivā cēlušies pāri Gaujai

Vakar izdevies izglābt divus pensijas vecuma cilvēkus, kuri, ar laivu celdamies pāri no viena uz otru Gaujas krastu, tika nesti pa upi lejup, līdz laiva apgāzusies, - informē Cēsu novada laikraksts "Druva".

Gaujā iekritušos paglābuši pie Jumpravas ieža sakrājušies koku sanesumi, pie kuriem abi slīkstošie varēja pieķerties.

"Tā ir vieta Gaujā, kas pārredzama, ejot uz Līgatnes dabas takām. Tur bija saklausīti palīgā saucieni. Kad aizsteidzāmies uz nelaimes vietu, tas, ko ieraudzījām, bija tiešām šokējoši. Cilvēki upes vidū, ik pa laikam slīd ūdenī, pieturas pie kokiem. Stāvi malā, un nav iespējams palīdzēt, jo viss notiek Gaujas viducī, bet upe neredzēti plata un strauja," stāstīja notikušā aculiecinieks, Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins, un teica, ka palīgā nelaimē skrējuši visi, kas spējuši, arī ugunsdzēsēji un neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki.

"Visvairāk izdarīja mūsu pašu līgatnietis Janeks Graudiņš. Viņš dabūja lielu koka laivu un tika līdz cilvēkiem, pa vienam atveda krastā. Liels paldies," tā Šteins. Vaicāts, vai slīkstošie bija rīkojušies pārgalvīgi, domes priekšsēdētājs atbildēja noliedzoši, sakot, ka vīrs un sieva, kas iekļuva nelaimē, šo ceļu bija mērojuši ik dienu. Vīrs esot īsts Gaujas laivinieks, kurš gadiem pārvadā pasažierus ar prāmi.

"Arī vakar no rīta viņš devās uz darbu - ar laivu uz pārcēlāju būdu. Cilvēki bija iedomājušies arī par to, ka Gauja iet ārā no krastiem, bet pie pārceltuves piesiets suns. Iespējams, ka vajadzēja arī pabarot," sacīja Ainārs Šteins.

Cēsu klīnikas mediķi laikrakstam pastāstījuši, ka sieviete joprojām atrodas reanimācijā, vīrietis pārvests uz nodaļu, viņa veselības stāvoklis ir stabils. Klīnikas galvenais traumatologs Aldis Šperliņš norādījis, ka šādā nelaimē, kad aukstā Gaujas ūdenī nācies pavadīt vairāk nekā stundu, visvairāk biedē organisma atdzišana. Tā kā abi cietušie nav gados jauni, ir jau tuvu 70 gadiem, tad nopietni jāizvērtē arī šoka sekas, iespējamie sirdsdarbības traucējumi.

Cēsu klīnikas mediķi informēja, ka šī nav vienīgā nelaime uz ūdeņiem palu laikā. Lieldienās klīnikā nogādāti arī divi pieauguši laivotāji no Amatas un kāds 15 gadus vecs zēns, kurš pa Amatu braucis kopā ar tēvu.

"Pieaugušie ātri atlaba, veselības stāvoklis bija stabils, jau ir izrakstīti no slimnīcas. Pusaudzis no reanimācijas pārvests uz nodaļu tālākai ārstēšanai. Bija nopietna organisma atdzišana, tās sekas. Turklāt bērns bija ne tikai bijis saltā ūdenī, bet arī slīcis. Pašlaik puiša veselības stāvoklis ir stabils," tā klīnikas ārstniecības direktore Anda Skrastiņa.

Svarīgākais