Bauskā jaunsardze audzina patriotismu

Lāčplēša diena - tie nav svētki, kas veltīti latviešu spēka vīru cīņām ar lāčiem. Jaunsargi Bauskā, arī citviet Latvijā noteikti pratīs pamatoti izskaidrot šodienas, 11. novembra, svētku būtību.

Atzīmējot latviešu karavīru uzvaru pār bermontiešiem pie Rīgas 1919. gada 11. novembrī, Latvijā šodien svin Lāčplēša dienu. "Tie ir svētki, kuros godina latviešu karavīrus. Tā ir diena, kad dzima Latvijas armija," stāsta Bauskas 508. jaunsardzes vienības dalībnieki, kas vakar, 10. novembrī, bija pulcējušies uz savu iknedēļas nodarbību pilsētas pamatskolā, raksta laikraksts "Bauskas dzīve".

Vienības komandieris Zigurds Kalējs stāsta, ka teorētiskajās nodarbībās ar skolēniem tiek pārrunāti aktuāli Latvijas vēstures jautājumi, tostarp saistībā ar armijas vēsturi: "Jaunsargi nodarbībās uzzina ko citu, nekā skolā. Vienlaikus mēs tādējādi arī audzinām viņos patriotisma jūtas."

Dāvids Koins, 8. klases audzēknis, stāsta, ka jaunsardzē darbojas, jo te var interesanti pavadīt laiku kopā ar draugiem. Jaunietiem radusies iespēja arī izkopt savas iemaņas datorzinībās. Tieši viņš izgatavojis Bauskas jaunsardzes vienības interneta mājas lapu.

Piemiņas brīdī pie Brīvības pieminekļa šovakar 30 jauniešu lasīs jaunsargu svinīgo solījumu. Viņu vidū arī Adrija Vorslova, 5. klases audzēkne. Meitene atzīst, ka jaunsardzē viņai saistoši šķiet interesantie pasākumi. "Skolas biedri tik daudz ir stāstījuši par dažādiem piedzīvojumiem, ka es nolēmu pats iesaistīties jaunsardzē. Nodarbībās es daudz jauna uzzinu par Latvijas vēsturi. Manuprāt, būt jaunsargam, tā ir viena no partriotisma izpausmēm," tā spriež topošais jaunsargs, 7. klases skolnieks Edgars Klincevičs.

Lāčplēša dienai veltīti pasākumi notiks daudzviet skolās, arī novados. Iecavā notiks tradicionālais lāpu gājiens. 11. novembrī pulksten 18 visi aicināti pulcēties pie Kultūras nama, informē administrācija. Gājiens dosies uz Brīvības pieminekli Iecavas parkā, kur notiks piemiņas brīdis. Vairāki iecavnieki atzīst, ka šis parasti ir patiesi saviļņojošs patriotisks pasākums, kurā pulcējas gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie.

Pie Brīvības pieminekļa Bauskā piemiņas brīdī līdz ar jaunsargiem un zemessargiem būs folkloras kopa "Trejupe". Pēc svinīgā brīža visi dosies gājienā ar iedegtām svecītēm no Brīvības pieminekļa līdz Rātslaukumam. Bauskas pilsētas Tautas namā notiks amatierkopu koncerts.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais