Zalāns: Brunavas pagasta pašvaldība, iespējams, maldinājusi ministriju par dotācijas izlietojumu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir izveidojusi komisiju un uzsākusi pārbaudi par vienreizējas valsts dotācijas 200 000 latu apmērā izlietošanas likumību Bauskas novada pašvaldības Brunavas pagasta pārvaldē.

Pēc sākotnējās dokumentu pārbaudes radušās aizdomas, ka Brunavas pagasta pašvaldība, iespējams, ir maldinājusi ministriju par piešķirtās dotācijas izlietošanas mērķiem.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) uzsver, ka pašvaldība, iespējams, ar valsts piešķirtajiem līdzekļiem ir rīkojusies bezatbildīgi, neievērojot vietējo iedzīvotāju intereses. "Šāda rīcība diemžēl rada nepatiesu priekšstatu sabiedrībā par valsts atbalsta novadiem mērķi. Vienas pašvaldības bezatbildīgā pieeja aizēno citu pašvaldību paveikto, izmantojot valsts dotāciju, lai uzlabotu sniegtos pakalpojumus iedzīvotājiem," norāda ministrs.

RAPLM sākotnējā informācija liecina, ka Brunavas pagasta pašvaldībai valsts dotācija tika piešķirta sabiedriski sociālā centra ēkas "Ērgļi" energoefektivitātes paaugstināšanai un rekonstrukcijai. Patiesībā tā ir tikusi ieguldīta pagasta pārvaldes ēkas rekonstrukcijā.

Tā rezultātā pagasta pārvaldes ēkā ir iebūvētas dažādas ar pagasta pārvaldes darbību nesaistītas ierīces, piemēram, sauna, kas funkcionāli iederētos sociālā centra, nevis pagasta pārvaldes darbībā. Pagasta pārvaldei primāri jānodrošina pašvaldības pakalpojumu pieejamība, savukārt sociālā centra galvenā funkcija ir nodrošināt sociālās palīdzības jautājumus.

Ja apstiprināsies dotācijas izlietojuma neatbilstība normatīvo aktu prasībām, ministrija Bauskas novada pašvaldībai pieprasīs nelikumīgi ieguldītos dotācijas līdzekļus atmaksāt, kā arī tiesību aizsardzības iestādēm lūgs izvērtēt vainīgo amatpersonu atbildību.

Novadu pašvaldībām, apvienojoties pagastiem un pilsētām, saskaņā ar apvienošanās projektu vai noteikumiem par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo iedalījumu, tiek piešķirta vienreizēja valsts budžeta dotācija novadu infrastruktūras attīstībai 200 000 latu apmērā par katru novada pilsētu un novada pagastu.

Svarīgākais