Bauskas novadā vecos ļaudis nesteidzas izņemt no pansionāta

Jelgavas rajonā no sociālās aprūpes centra «Zemgale» 2009. gadā tuvinieki izņēmuši 27iemītniekus. Par vecā cilvēka pensiju varot maizīti nopirkt, skaidrojuši trūkumā nonākušie radinieki. Bauskas novadā tāda tendence nav novērota, atzīst Bauskas novada vispārējā tipa pansionāta «Derpele» direktors Alvis Feldmanis. «Nav jau tuvinieku, mūsu pansionātā ievieto vientuļus cilvēkus, par kuriem nav, kas rūpējas.»

Vecļaužu izņemšana no iestādes nav novērota arī Vecumnieku novada pansionātā «Atvasara». Gluži pretēji, kopš 2010. gada sākuma ievietoti trīs pacienti, kuru kopšanai tuvinieki nevar atvēlēt laiku vai nespēj to darīt. Tas ir maksas pakalpojums - Ls 300 mēnesī. Tā ir ievietotās personas pensija, pārējo tuvinieki piemaksā, skaidro pansionāta «Atvasara» vadītāja Zaiga Švāģere. Pašlaik «Atvasarā» ir brīvas trīs vietas par maksu, vēsta "bauskasdzive.lv".

Bauskas novada vispārējā tipa pansionātam «Derpele» ir četras struktūrvienības. Pansionātā Codes pagasta Derpeles muižā brīvu vietu nav. Vienu iemītnieku, ne vairāk varētu ievietot Īslīcē, atzīst struktūrvienības vadītāja Regīna Morkovina. Pagaidām nav apdzīvotas sociālās aprūpes vajadzībām izbūvētās istabas Brunavas pagasta «Ērgļos», to piemērotību sociālās aprūpes iestādes vajadzībām vērtē kontrolējošās institūcijas, skaidro Alvis Feldmanis. Pansionāta struktūrvienība ir arī krīzes centrs Īslīcē, kur atradās pagasta sociālā aģentūra. Arī tur iekārtotās istabas var izmantot pansionāta vajadzībām.

Uz vietām sociālās aprūpes iestādē Bauskas novadā ir vienota rinda, informē novada sociālā dienesta sociālās palīdzības organizatore Ina Krūmiņa. Ja vēlas, lai personu ievieto pansionātā, jāvēršas pie sociālā darbinieka tajā pārvaldē, kuras teritorijā cilvēks deklarēts.

Arī Bauskas slimnīcas aprūpes nodaļā ir sociālās gultas par kurām var maksāt klients, viņa tuvinieki vai pašvaldība, kurā ir deklarēta viņa dzīvesvieta. Tad tiek slēgts individuāls līgums par šo pacientu, skaidro slimnīcas administrācijas darbiniece Aelita Circene.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.