Bauskā labdarības akcijā vāks līdzekļus piecgadīga zēna rehabilitācijai

Vokālā studija «Miljons», kas darbojas Bauskas rajona Bērnu un jauniešu centrā, trešdien, 30. decembrī, pilsētas tautas namā rīko labdarības akciju Arvīda Dziļuma rehabilitācijai. Akcija notiks pēc studijas dalībnieku - apmēram 50 bērnu un jauniešu - iniciatīvas, vēsta "bauskasdzive.lv".

Ziedotāji var ieskaitīt līdzekļus arī kontā: Ina Dziļuma, a/s «SEB banka», kods: UNLALV2X, konta numurs: LV38UNLA0050002129996.

Arvīds Dziļums savas dzīves piecarpus gadus ir pavadījis gultiņā. Viņa diagnoze ir bērnu cerebrālā trieka. Arvīds nesēž, nestaigā un nerunā, bet visu saprot, par spīti bezspēcīgajam ķermenītim. Savas emocijas viņš pauž ar asarām vai priekā dzirkstošu skatienu.

Slimību izārstēt nevar, taču panākt acīmredzamu progresu attīstībā gan ir iespējams. Ar noteikumu, ka tiks izmantoti mūsdienu rehabilitācijas medicīnas gandrīz visi piedāvājumi. Puisēna jaunie, ļoti uzņēmīgie un sirdsgudrie vecāki to dara nepagurdami. Ik gadu apmēram piecus mēnešus zēns pavada rehabilitācijas centros Maskavā, Kijevā, Truskovecā. Speciālā dziednīcā Sevastopolē ir izmēģinātas procedūras ar delfīniem, Latvijā - arī akupunktūra un reitterapija (atrašanās zirga mugurā). Rehabilitācijas kūres zēnam ir veiktas Latvijas Universitātes bērnu klīniskajā slimnīcā un citās ārstniecības iestādēs.

Nesen Arvīdam ir sākta cilmes šūnu transplantācija, ko uzņēmušies Ukrainas pilsētas Poltavas ārsti. Šis cikls noteikti ir jāturpina. Uz Ukrainu un Krieviju Dziļumu ģimene brauc ar savu mašīnu, jo tā ir lētāk. Pie tālā ceļa zēns jau ir gandrīz pieradis. Katra šūnu transplantācijas procedūra, ieskaitot transporta izdevumus un vecāku uzturēšanos, maksā vidēji 600 latu. Ģimenē vienīgais pelnītājs ir tētis.

Māmiņa Ina pateicas privātpersonām un iestādēm, kuru finansiālais atbalsts iepriekšējā laika posmā ir palīdzējis turpināt dažādas specifiskas procedūras, uzlabojot viņa pašsajūtu un vispārējo veselības stāvokli. Valsts apmaksātajās programmās ar cerebrālo trieku sirgstošu bērnu rehabilitācija nav iekļauta. Tiek finansēta vienīgi ārstnieciskā vingrošana un logopēda pakalpojumi.

Ikdienā aprūpēt Arvīdu palīdz arī divas vecmāmiņas. Katru brīvu mirkli mamma Ina cenšas izmantot, lai padziļinātu zināšanas. Reizi nedēļā viņa dodas uz Rīgu, kur šogad sākusi apgūt netradicionālo medicīnu, lai vairāk palīdzētu dēlēnam. Dziļumu ģimene dzīvo Bauskas novada Codes pagastā.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais