Bauskas pilī bērniem pašiem sava masku balle

Ap 60 dalībnieku 27. decembrī pulcējās Bauskas pilī uz masku gatavošanu, frizūru veidošanu un dejām ar princesēm. Bauskā vēl nepieredzētas izklaides mazākajiem vēstures interesentiem piedāvāja amatniecības un mākslas biedrība "Mīlestības pavediens" sadarbībā ar vēstures biedrību "Galms", vēsta "bauskasdzive.lv".

Pagrabtelpu, kurā notika masku izgatavošana un frizūru veidošana, piepildīja mazi puikas un meitenes, kas bija ieradušies kopā ar māmiņām un tētiem. Anita Kuķalka atnākusi kopā ar meitu Paulu Sikoviču. Mamma sacīja, ka izlasījusi par pasākumu avīzē un ieinteresējusi meitu doties uz pili. Paula pastāstīja, ka izveidojusi dusmīgo masku un ļoti gaida tikšanos ar princesēm.

Stāsta biedrības «Mīlestības pavediens» dalībniece Agate Vītola: «Masku ideju pamatā ir izmantota dažu viduslaiku teātru pieredze, mēģinot attēlot sejas mīmiku - skumjas, prieku, dusmas.» Biedrībā ir trīs dalībnieces, kuras piedalījušās arī Bauskas 400 gadu svētkos, pils pagalmā piedāvājot vairāku veidu mazas amatnieku darbnīcas.

Frizūras veidoja speciāliste no Brunavas pagasta Kitija Žilinska: «Bauskas pils laikmetam ir raksturīgas dažādos veidos savītas bizītes un visur iepītas lentītes.»

Uz tikšanos ar princesēm, kuru lomās iejutās Bauskas pils renesanses deju grupas dalībnieces, bija ieradušies arī puiši. Reinis Lodītis mācās sešgadīgo skolas sagatavošanas grupā. Zēns stāsta: «Tērpi ir ļoti skaisti - kā filmās. Pats sev izveidoju jautru un briesmīgu masku - ar lieliem zobiem.» Tā esot tāda melnā jautrība, bet Reinim tā patīkot.

Pēc masku izgatavošanas un frizūru izveidošanas notika galma dejas un rotaļas, kā arī fotografēšanās kopā ar princesēm. Bauskas pils muzeja darbinieki atzina, ka plašā atsaucība ir bijis patīkams pārsteigums. Pils muzeja pedagoģe Ilona Taure informēja, ka vismaz reizi mēnesī ir paredzēts kāds pasākums. Tas gan neesot vienkārši, jo katram pasākumam ir nepieciešama liela gatavošanās, kā arī īpaša tēma un nozīme.

Svarīgākais