Veikala "Supernetto" ēkai Alūksnē plāno veikt pamatu stiprināšanu un jumta konstrukciju korekcijas

Veikala "Supernetto" Alūksnē, Helēnas ielā 24, ēkas īpašnieku pasūtīto būves konstrukciju apsekojuma rezultātos secināts, ka ēkai nepieciešams veikt pamatu stiprināšanu un jumta konstrukciju korekcijas, ko ēkas īpašnieks SIA "BDP nams" iecerējis īstenot tuvākajā laikā, aģentūru LETA informēja Alūksnes novada būvvaldes būvinspektore Aina Kaukala.

Pēc viņas teiktā, ēkas īpašnieki jau pērn pirms Zolitūdes traģēdijas vairākkārt informējuši būvvaldi par plāniem veikt ēkas remontdarbus, taču sakarā ar nepieciešamību veikt papildu pārbaudes ēkas būvkonstrukcijās, uzņēmums pasūtījis neatkarīgu ekspertu apsekošanu, lai veiktu tehnisko ekspertīzi un skenētu ēkas konstrukcijas, pēc kuru rezultātiem būtu iespējams remontdarbu plānus papildināt ar nepieciešamajiem labojumiem būvkonstrukcijās.

Apsekojuma rezultātos atklāta nepieciešamība stiprināt ēkas pamatus un labot jumta konstrukcijas, kuru slīpums ar laiku ir mainījies. Lai drīzumā sāktu nepieciešamos būvdarbus, nedēļas beigās ēkas īpašnieki plāno veikt cenu aptauju dažādiem būvniecības uzņēmumiem, lai apzinātu aptuvenās veicamo darbu tāmes.

Pēc uzņēmuma SIA "BDP nams" pārstāvja teiktā, lai arī tirdzniecības centra ēkā kopš konstrukciju pārbaudes sākšanas ir pārtraukta veikala "Supernetto" darbība, tomēr ēkā joprojām darbu turpina citi īrnieki, tostarp sēklu veikals un lombards. Uzņēmuma pārstāvis gan norādīja, ka līdz būvdarbu sākšanai ēkā arī šiem īrniekiem nāksies uz laiku pārtraukt savu darbību. Kā norādīja Kaukala, būve līdz šim nevienu brīdi nav bijusi bīstama, tāpat arī veiktais ekspertu slēdziens un ieteiktie veicamie darbi ir bijuši vien ierosinājumu formā.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gada nogalē pēc būvvaldes veiktajām pārbaudēm veikalā pārkāpumi nav konstatēti, taču novada būvvalde aicinājusi ēkas apsaimniekotājus piesaistīt ekspertus padziļinātas izpētes un pārbaužu veikšanai par ēkas drošību un atbilstību normām. Apsekojuma veikšanas laikā kopš 2013.gada nogales veikals "Supernetto" apmeklētājiem bijis slēgts.

Tāpat jau ziņots, ka pirms vairākiem gadiem konstatēta ēkas vienas daļas grimšana, un būvvalde aicinājusi tās toreizējos īpašniekus un būvkonstruktoru risināt radušos situāciju. Secināts, ka ēkas tālākas grimšanas novēršanai nepieciešama pamatu stiprināšana, kas pēcāk notikusi divos posmos un ir noslēgusies.

Jau pēc pirmā posma izdarītie mērījumi apliecinājuši, ka ēkas grimšana neturpinās, to apstiprinājuši arī šogad veiktie mērījumi.

Tomēr pēc traģēdijas Zolitūdē 2013.gada novembrī par ēkas drošības jautājumu bija noraizējušies arī alūksnieši, tādēļ ēkas apsaimniekotāji aicināti parūpēties par atkārtotu pārbaužu veikšanu.

Ēka Helēnas ielā 24 ap 2006.gadu celta veikala vajadzībām.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais