Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Reģionos \ Aizkraukle

20 gadus ar Laumas vārdu

© F64

Par uzņēmuma darbības sākumu var uzskatīt 1972. gada 1. martu, kad, pamatojoties uz Latvijas Republikas Komunālās saimniecības ministrijas norādījumiem un tai laikā pastāvošā Stučkas rajona Tautas deputātu padomes izpildkomitejas dzīvokļu komunālās nodaļas rīkojumu, tika izveidota Stučkas rajona dzīvokļu saimniecības pārvalde.

Kā jau to pauž nosaukums, uzņēmuma pārziņā tolaik bija visa rajona daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. No 1991. gada 1. janvāra uz rajona dzīvokļu saimniecības pārvaldes bāzes, to reorganizējot, izveidota Aizkraukles pilsētas dzīvokļu un komunālās saimniecības pārvalde. Tagad pilsētā visiem zināmo vārdu Lauma uzņēmums iegūst 1992. gada februārī, kad ar Aizkraukles pilsētas valdes lēmumu Par Dzīvokļu un komunālās saimniecības pārvaldes reorganizāciju izveidots Aizkraukles pilsētas pašvaldības sadzīves un komunālo pakalpojumu uzņēmums (SKPU) Lauma. 2002. gadā, pamatojoties uz LR Komerclikumu un novada domes lēmumu, SKPU Lauma kļūst par SIA Lauma A.

Izmaiņu bijis daudz, bet pamatuzdevums – uzturēt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, lai tās iespējami ilgāk saglabātu – nav mainījies. Gadiem ejot un mājām novecojot, šā uzdevuma veikšanai nepieciešams arvien vairāk piepūles, prasmju un, protams, finansiālo līdzekļu. Kopš dzīvojamo māju īpašnieks vairs nav novada pašvaldība, bet gan māju dzīvokļu īpašnieki (īpašnieku kopība), daudz kas radikāli mainījies lēmumu pieņemšanas kārtībā saistībā ar namu apsaimniekošanu – par remontdarbu veikšanu konkrētā mājā un attiecīgi par to finansēšanu lemj dzīvokļu īpašnieki. SIA Lauma A kā pilnvarotais namu apsaimniekotājs kontrolē māju tehnisko stāvokli, piedāvā konkrētus risinājumus tā uzlabošanā un tad gaida lēmumu no dzīvokļu īpašniekiem. Katrā daudzdzīvokļu mājā ir no 60 līdz 90 dzīvokļu īpašnieku, tie ir dažādi cilvēki ar dažādu skatījumu, lietu vērtējumu, savām prasībām, iespējām un vajadzībām. Viņiem ir jāvienojas kopīgā lēmumā. Tas nav viegli.

Pēdējos trijos gados ir ieguldīts ļoti daudz darba un laika, skaidrojot māju iedzīvotājiem šo jauno māju apsaimniekošanas attiecību modeli. Regulāri organizējam dzīvokļu īpašnieku sapulces, esam izveidojuši tām piemērotus apstākļus, t.i., sapulču telpu, lai lēmumi nebūtu jāpieņem kāpņu telpās vai pagalmos haotiskā gaisotnē, sapulces rīkojam vakaros pēc darba, lai laiks būtu lielākajai daļai iedzīvotāju pieejams. Sapulcēs piedalās Lauma A speciālisti, lai varētu izsmeļoši skaidrot jebkuru ar mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu saistītu jautājumu. Ļoti gaidām, kad dzīvokļu īpašnieki kļūs atsaucīgāki, ieinteresētāki un konstruktīvāki sadarbībā.

Strādājot vairākus gadus šajā jomā, varu secināt, ka darbs nav viegls. Iedzīvotāju atšķirīgo vēlmju dēļ situācija, kad visi ar mūsu darbu būtu apmierināti, ir teju neiespējama. Taču arī šajā apstāklī saskatu labumu – ir stimuls jaunām idejām, iecerēm, uzņēmuma darba pilnveidošanai.