Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Reģionos \ Aizkraukle

Torņu ielas zefīrs – Mikas M

© F64

Ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem un veciem cilvēkiem garšo saldumi. Tāds riktīgs saldums ir zefīrs, kurš gatavots vēl pēc padomju laiku receptūras un ir tikpat pufīgs, salds un aromātisks, un tādu ražo Aizkraukles uzņēmumā Mikas M.

Mika M ražoto zefīru patērētāji ir ļoti iecienījuši – interneta atsauksmēs lasāms, ka tas ir pats garšīgākais, kāds nopērkams Latvijā. Arī pašai pirksti stiepās pēc smaržojošā kāruma un prātā nāca bērnība. Ja parasti saka, ka bērnībā viss bija labāks un garšīgāks, tad jāteic, ka Mikas M ražotais zefīrs šo stereotipu apgāž – tas ir ne tik vien tikpat labs kā bērnībā baudītais, bet, iespējams, pat vēl labāks, jo ir svaigs, aromātisks un bezgala gaisīgs. Jāatzīmē, ka akciju laikā dienā Maxima veikalos tiek pārdotas pat 30 tonnas saldā kāruma.

Zefīra visiem nepietiek

«Aizvadītajā gadā ar Lauku atbalsta dienesta projekta ietvaros piesaistīto finansējumu uzbūvējām jaunu noliktavas ēku. Šogad attīstību turpinām un tapšanas stadijā ir jauna ražotne, ko aprīkosim ar mūsdienīgām tehnoloģijām. Paplašināšanās ir pamatota ar šobrīd nepietiekamajām ražošanas jaudām – spējam nodrošināt apmēram 70% no kopējā pieprasījuma. Līdz ar to, ka zefīra ražošanas jaudas patlaban pietiek tikai vietējam tirgum, īpašas aktivitātes eksporta tirgus meklējumos neesam veikuši,» stāsta uzņēmuma direktors Aleksejs Kreipāns. Pēc projekta pabeigšanas plānota arī jaunu darbinieku pieņemšana.

Zefīra ražošanu Mikas M uzsāka salīdzinoši nesen – pirms diviem gadiem. Vaicāts, kāpēc tieši šis produkts, Aleksejs Kreipāns teic: «Man kā konditorejas glazūru ražotājam ar ļoti izdevīgiem noteikumiem piedāvāja iegādāties zefīra ražošanas līniju. Turklāt starp paziņām bija arī zefīra tehnologs ar lielu pieredzi Krievijā. Tādējādi viena iespēja par labu zefīram papildināja otru iespēju. Ražošanā izmantojam pārbaudītas senās receptes, kas savu aktualitāti nezaudē arī šodien. Saviem patērētājiem piedāvājam produkciju, kas ražota no labām izejvielām. Piedāvājumā ir zefīrs ar dažādām garšām – bez glazūras un ar šokolādes glazūru, ko paši šeit arī ražojam. Izplatīšanas tiesības esam uzticējuši vairumtirgotājiem.»

Uzņēmums Mikas M šā gada februārī nosvinēja savas pastāvēšanas desmito jubileju, un jaunā desmitgade sākusies ar jauniem mērķiem – palielināt zefīra ražošanas apjomu un sākt piedāvāt to ārvalstu tirgos. Jāteic gan, ka arī tagad Mika M zefīrs ir zināms ASV, Grieķijā un Anglijā, bet ļoti nelielos apjomos.

Glazūras konditorejas ražotājiem

Vēsturiski lielāko darbības apjomu jau kopš 2002. gada, kad tika dibināts uzņēmums, aizņem saldo glazūru ražošana konditorejas uzņēmumu vajadzībām. A. Kreipāns vēsta, ka divtūkstošo gadu sākumā Latvijā nebija uzņēmumu, kas ražotu šāda veida produkciju, – tā teikt, bija brīva niša. Tolaik glazūras Latvijas ražotāji iepirka galvenokārt Polijā. Tagad situācija ir radikāli mainījusies – glazūras no Aizkraukles uzņēmuma tiek eksportētas uz Poliju, Vāciju un Baltijas valstīm.