Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Reģionos \ Aizkraukle

Aizkrauklē notiek Pirmais vietējās pārtikas festivāls "Gardēdis 2012"

Šodien Aizkrauklē notiks Pirmais vietējās pārtikas amatniecības festivāls "Gardēdis 2012". Festivāls notiek starptautiskas konferences "Vietējās Identitātes produkts (VIP) - ilgtspējīgas atbalsta sistēmas Eiropas kopienām" ietvaros, kurā piedalās 50 ārzemju viesi no Rumānijas, Lietuvas, Albānijas, Slovākijas, Igaunijas, Bulgārijas, Čehijas, Somijas, Bosnijas un Hercegovinas, Polijas, Beļģijas, Īrijas, Portugāles, Nīderlandes, Zviedrijas un viesi no kaimiņu rajoniem, kā arī interesenti no Aizkraukles novada un bijušā Aizkraukles rajona teritorijas.

Dalībnieki no Aizkraukles novada, Kokneses novada, Skrīveru novada, Pļaviņu novada, Neretas novada, Jaunjelgavas novada, Vecumnieku novada, - visi, kas vēlas izpausties pārtikas gatavošanas mākslā (pārtikas ražotāji, biedrības, pārtikas meistari no mājsaimniecībām, tie kuri glabā senas receptes utt.), sacentīsies gardumā.

Degustācijā noteiks labākos šādās nominācijās - Latviešu tradicionālais produkts ar seno recepti, Inovatīvs (jauns) produkts, Produkts bērniem, Vietējais Aizkraukles rajona partnerības teritorijas produkts, Produkts ar dzimtas stāstu, Labākais noformējums, Dižprodukts.

Festivāla laikā plānots koncerts un dejas.

Festivāla rīkotāji ir Aizkraukles rajona partnerība, Aizkraukles novada kultūras nams, Aizkraukles vēstures un mākslas muzejs "Kalna Ziedi" un biedrība "Kalnaziedu godi".

Amatnieku pārtika ir pārtika, kas netiek ražota rūpnieciskā veidā, bieži tā ir tikusi gatavota/ražota vairāku paaudžu garumā, bet tagad tai draud izzušana. Garša un procesi ir atšķirīgi no masu produkcijas, piemēram, fermentācija noris lēni un dabīgi.

Amatnieku pārtikai nav vienotas definīcijas, bet ražotājam ir jāzina izejvielas, ar kurām tie strādā, no kurienes tās nāk un kas tajās ir labs. Viņam ir jāpilnveido savs arods, kā arī vēsturiskā, praktiskā, intuitīvā un zinātniskā izpratne par notiekošajiem procesiem, lai sekmīgi tos realizētu. Ražotājam jāzina, kas labi garšo un jābūt uzmanīgam, novērtējot savas produkcijas ietekmi uz cilvēkiem un vidi.

Apvienojot Vietējās pārtikas jēdzienu, Amatnieku un Īpašās pārtikas jēdzienu, liekot uzsvaru uz vietējo kopienu un tās ekonomiku, aktualizējas jēdziens "Vietējās Identitātes produkts", kuru rosina izmantot, runājot par pārtikas ražošanas un patēriņa izmaiņām Eiropā.

Amatnieku pārtikai (Artisan food) izdala šādus raksturojumus - vienreizīgums jeb unikalitāte, tradicionalitāte, individualitāte, pirmšķirīga garša un tā ir meistarīgi pagatavota/ražota.

Īpašā pārtika (Speciality Food) ir augstākas kvalitātes produkts, kuram ir augstāka cena produkta pievienotās vērtības dēļ, tai piemīt vienreizīgums jeb unikalitāte un reģionalitāte.