Lubāna ezera dambja rekonstrukcijai piešķirs 0,8 miljonus latu

Ministru kabinets šodien atbalstīja finansējuma pārdalīšanu no vienas Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) programmas uz citu, lai piešķirtu līdzekļus Lubāna ezera dienvidaustrumu dambja rekonstrukcijai.

Zemkopības ministrija pērn jūlijā Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdē tās dalībniekus informēja par nacionāla mēroga plūdu draudus izraisošu situāciju par Lubāna ezera dienvidaustrumu dambi un iesniedza priekšlikumus situācijas uzlabošanai. Saskaņā ar ministrijas sniegto informāciju Lubāna ezera dienvidaustrumu dambis un arī citas ezera hidrotehniskā kompleksa būves atrodas kritiskā stāvoklī, tādēļ dambja iespējamās avārijas gadījumā var iestāties ķēdes reakcija, ciest pārējās kompleksa būves, tādējādi radot plūdu draudus ne tikai tuvējo pagastu iedzīvotājiem, bet arī pat Pļaviņu un Jēkabpils pilsētās. Plūdu draudi varētu tikt radīti arī Aiviekstes hidroelektrostacijai, kā arī visai Daugavas lielo hidroelektrostaciju kaskādei.

Zemkopības ministrija bija sagatavojusi projekta iesniegumu ERAF finansējuma saņemšanai apakšaktivitātē "Hidrotehnisko būvju rekonstrukcija plūdu draudu risku novēršanai un samazināšanai", un tas bija viens no četriem projektiem, kas pretendēja uz finansējumu šajā aktivitātē. Taču finansējumu saņēma tie projekti, kas prioritārajā sarakstā bija augstākās pozīcijās. Līdz ar to Zemkopības ministrijas pieteiktajam projektam finansējums netika piešķirts.

Tomēr patlaban šajā apakšaktivitātē ir izveidojies finansējuma atlikums 515 4367 latu apmērā, kā arī aktivitātē "Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija" ir izveidojies 1,08 miljonu latu ietaupījums. Tāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina veikt finansējuma pārdali 818 501 lata apjomā, lai varētu apstiprināt Zemkopības ministrijas projektu par Lubāna ezera dambja rekonstrukciju.

Kā norāda ministrija, brīvie līdzekļi netiks izmantoti citu aktivitāšu projektu līdzfinansēšanai. Turklāt pēc grozījumu izdarīšanas darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājumā kopējais ERAF un valsts budžeta finansējuma apjoms pasākuma gaitā nemainīsies.