Valmierā atklāta Glābējsilīte

14. jūnijā Vidzemes slimnīcā tika atklāta Valmieras Glābējsilīti. Līdz šim Vidzemē darbojas Madonas Glābējsilīte, bet visā Latvijā - vēl piecas.

 Atklāšanā piedalījās gan projekta īstenotāji, gan Valmieras pilsētas pašvaldības, Vidzemes slimnīcas, iesaistīto institūciju un atbalstītāju pārstāvji. 

Valmieras Glābējsilīte - gluži kā ikviens cits Latvijas Baby Box - ir īpašas durtiņas, kuras atverot, redzama zīdaiņa gultiņa. Kad atvērtas Glābējsilītes durtiņas, bērna mammai vai tētim ir vēl dots brīdis, lai pārdomātu savu lēmumu par bērna atstāšanu un apzinātos tā sekas. Kad Glābējsilītes durtiņas ir aizvērtas, no ārpuses tās atvērt vairs nav iespējams. Pēc durtiņu aizvēršanas slimnīcas personāls saņem signālu un ir pie mazuļa 2-3 minūšu laikā.

Ja persona, kura ievietojusi bērnu Baby Box, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, ir jāvēršas bāriņtiesā neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks (dažas minūtes vai dažas nedēļas) ir pagājis kopš bērna ievietošanas Baby Box. To var izdarīt 6 mēnešu laikā un kamēr mazulis nav oficiāli adoptēts. Izvērtējot bērna atstāšanas iemeslus, bāriņtiesa lems, vai atgriešanās pie saviem bioloģiskajiem vecākiem ir bērnam vislabākais.

Glābējsilīte ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Tā mērķis ir izglābt traģiskam noziegumam pakļautos bērnus, rosināt diskusiju sabiedrībā par ģimenes plānošanas un cilvēka dzīvības vērtības jautājumiem, kā arī radīt visu Latviju aptverošu emocionālas un praktiskas palīdzības tīklu.

Latvijas pirmā Glābējsilīte tika atklāta 2009. gada rudenī Rīgā - Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Pašlaik kopā Latvijā ir septiņas šādas īpašas vietas bērna dzīvībai - Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē, Madonā un arī Valmierā. Līdz šim Glābējsilītēs ievietoti 24 mazuļi. Nākamo Glābējsilīti plānots izveidot Zemgalē.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.