Līgatnes iedzīvotāji apsūdz pašvaldību kaitnieciskā darbībā

Līgatnes novadā konflikts radies starp kādas daudzdzīvokļu mājas Gaujas ielā 21A iedzīvotājiem un novada pašvaldību. Iedzīvotāji pašvaldību apsūdz kaitnieciskā un nelikumīgā darbībā, savukārt pašvaldība uzskata, ka ievēro likumdošanas prasības.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja biedrības "Gaujasmala 21A" pārstāve Baiba Pelse, biedrība izveidota pēc pagājušā gada 9.novembra lēmuma, lai no SIA "Līgatnes nami" apsaimniekošanā pārņemtu daudzdzīvokļu namu Gaujas ielā 21A.

Tomēr pašvaldības uzņēmums "Līgatnes nami" jau trīs mēnešus jaunizveidotajai biedrībai nav nodevis ēkas dokumentāciju un naudas uzkrājumus, kas pēc Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12.panta būtu jāizdara mēneša laikā.

Šīs situācijas dēļ apdraudēta ieplānotā ēkas siltināšanas projekta realizācija, par kuru iedzīvotāji lēmumu pieņēmuši jau 2010.gadā.

Iedzīvotājiem SIA "Līgatnes nami" skaidrojot, ka nepieciešams nomaksāt dzīvokļu īpašnieku parādus. Uzņēmums piedāvājot parakstīt līgumu, ka biedrība labprātīgi uzņemas nomaksāt parādus, kas dažiem dzīvokļiem izveidojušies. Kā skaidro Pelse, no likumiskā viedokļa "Līgatnes nami" no iedzīvotājiem to nevar prasīt.

Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (V), kas ir arī 100% kapitāldaļu turētāja pārstāvis SIA "Līgatnes nami", aģentūrai LETA pastāstīja, ka domstarpības radušās tādēļ, ka iedzīvotāji neievēro likumu. Šī situācija sen jau būtu atrisināta, ja viss tiktu ievērots no likumiskā viedokļa.

Dzīvojamās mājas īpašnieku kopsapulcē nav pieņemts lēmums, kurš pārņems nama lietas no SIA "Līgatnes nami". Tādēļ pašvaldība kā deviņu ēkas dzīvokļu īpašnieks sasaukusi kopsapulci 23.janvārī, lai lemtu, kam mājas dokumentācija un naudas līdzekļi tiks nodoti.

Atsaucoties uz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu, Šteins norāda, ka dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumā par pārvaldnieka maiņu bija nepieciešams norādīt, kurš turpmāk tiek pilnvarots pārraudzīt naudas uzkrājumu un mājas dokumentāciju, taču tas nav izdarīts.

Pašreizējā situācijā izrādās, ka SIA "Līgatnes nami" joprojām ir pilnvarota pārraudzīt ēkas saimniecību. Ja uzņēmums naudas uzkrājumus tagad ieskaitīs biedrības kontā un tie pazudīs, vainīgs būs ēkas iepriekšējais pārvaldītājs SIA "Līgatnes nami", skaidro Šteins.

Konflikta risināšanā iesaistījusies arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kurā rīt, 22.janvārī, abas puses paredzējušas tikties.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.